Gå tilbake til:
Du er her:

Koselig mimretur med gamle fjordabåter

150 av Bergens eldre meldte seg på da veteranbåtfestivalen Fjordsteam inviterte dem med på tur med klassiske fjordabåter.

Veteranbåtene prydet Vågen da Fjordsteam ble arrangert i Bergen 2.-5. august. Noen uker i forveien sendte festivalen en invitasjon til Byrådsavdeling for helse og omsorg, der eldre ble bedt med på et minicruise på Byfjorden.

Invitasjonen ble sendt videre via sykehjem, dagsenter og hjemmetjenester. For generasjonen som husker da fjordabåtene gikk i trafikk mellom Bergen sentrum og omegnen, var det ekstra stas.

– Før i tiden pleide mødrene og barna å reise «på landet» om sommeren, mens far ble igjen i byen for å jobbe. Jeg husker at min far kom ut i helgene. Enten fredag kveld eller lørdag formiddag, sier Gerd Sævold.

Sammen med gjengen fra Betanien dagsenter har hun minner fra krigen, da bergenserne kom hjem etter å ha besøkt familie på strilelandet.

– Ofte fikk folk med seg litt melk fra gårdene på Sotra. Men det var jo ulovlig, og av og til måtte de kvitte seg med melken for at ikke tyskerne skulle oppdage det. Da kunne vannet bak båten være hvit av melk, sier Gerd, som sier reisen til landstedet på Sotra tok seks timer.

Hun var en av passasjerene på D/S Oster, den gamle dampbåten som er udødeliggjort i Ivar Medaas’-visen «Gamle dampen». Her stilte mannskapet opp og hjalp til med ombordstigning, slik at folk med både rullestol og rullator kom seg trygt om bord i båten.

Om bord fikk de eldre mimre over en kaffekopp og vestlandslefser donert av Måkestad. I tillegg til Oster var også M/B Gamle Mårøy fra Hammerfest, M/S Atløy fra Florø og M/S Riskafjord II fra Stavanger verter.

Om bord i Oster, alias «Dampen», dro gjengen fra Betanien i gang allsang – og sangvalget var åpenbart. Se video: