Gå tilbake til:
Du er her:

Helsefremmende råd til 41-erne

Frisklivs- og mestringssenteret inviterte alle født i 1941 til seminar. Seniorene fikk gode råd både om fysisk aktivitet og trening, teknologiens muligheter og brannsikkerhet.

Nordmenn lever lenger og har bedre helse. Det skaper forventninger til et aktivt liv, også etter pensjonsalder. Et variert program ga de fremmøte både ny informasjon, gode tips og råd og muligheten til å se på trygghetsteknologien kommunen tilbyr.

God helse er mer enn sterk kropp

Både Gunn Johannessen ved Frisklivs- og mestringssenteret og kommuneoverlege Finn Markussen la vekt på at alder er mer enn et tall på papiret. Den biologiske, psykiske og funksjonelle alderen kan innvirke på hverdagen som pensjonist.

– Trening er ferskvare, musklene må brukes for at de skal fungere, sa Johannesen.

Markussen forklarte at både bein- og muskelmasse sakte reduseres med årene. Gjennom fysisk aktivitet hele livet kan denne utviklingen bremses. Han la frem Folkehelseinstituttets anbefalinger for personer over 60 år som også fokuserer på sosial og kognitiv aktivitet, og sunt kosthold.

– Kognitiv aktivitet er viktig. Forbindelsene mellom hjernecellene styrkes ved å lære noe nytt eller annerledes. Som for eksempel å gå en ny vei hjem eller gå på et seminar som dette, oppfordret Markussen.

50 prosent er kjøkkenbrann

Seminaret ble arrangert på Bergen hovedbrannstasjon. Alle som ønsket, fikk en omvisning på den nye stasjonen før seminaret. Linn Kristin Høisæther og Caroline Østensjø fra brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen forklarte at det finnes mange forholdsregler for å unngå brann i eget hjem.

– Alle hjem skal ha brannslange eller brannslukningsapparat. En slukkespray og et brannteppe er godt tilleggsutstyr, forklarte Høisæther.

50 prosent av brannene i Bergen starter på kjøkkenet.Derfor anbefalte Østensjø i tillegg komfyrvakt. En komfyrvakt er koblet til stikkontakten på komfyren og kutter strømmen dersom platetoppen blir for varm. Østensjø oppfordret også til alternativ belysning når julehøytiden nærmer seg.

– Et LED-kubbelys på batteri er en god erstatning for stearinlys. Nå før jul er det også viktig å skifte batteri og teste røykvarsleren, oppfordret Østensjø.

Trygg med teknologi

Kjersti Bjørhusdal Juvik fra Responssenteret viste frem trygghetspakken og de ulike sensorene og alarmene som kan være med og øke tryggheten hjemme.

– Vi veileder og hjelper innbyggere slik at teknologien er tilpasset deres behov, sa Juvik.

Hun la i pausen frem alle de ulike løsningene slik at de fremmøtte kunne se og ta på de ulike alarmene. Noen stilte også spørsmål til levetiden og påliteligheten til teknologien.

– Teknologien er stadig i utvikling og Bergen kommune er opptatt av at teknologien vi tilbyr er til å stole på. Vi veileder og tilpasser trygghetspakken slik at de som mottar hjelp fra oss får den teknologien som hjelper dem best, forklarte Juvik.

Tryggehetspakken har en egenandel på mellom 205 og 282 kroner i måneden avhengig av inntekt. Alarmer og velferdsteknologi utover trygghetspakken er gratis for innbyggere i Bergen kommune.

Tilbyr besøk

Frisklivs- og mestringssenteret tilbyr et forbyggende hjemmebesøk til alle som har fylt 80 år. Gjennom et besøk hjemme gir Frisklivs- og mestringssenteret informasjon om hva kommunen har av ressurser og tilbud som kan bidra til at eldre kan bo hjemme så lenge som mulig.

I 2017 fikk om lag tusen bergensere forbyggende hjemmebesøk.

– Hensikten med besøket er å ha en samtale om hverdagsliv og helse. Tilbudet er en del av en nasjonal satsning, forklarte Gunn Johannessen.