Gå tilbake til:
Du er her:

1000 bergensere har fått hjelp til å gjenvinne hverdagen

Hverdagsrehabilitering gir gode resultater.

Bergen kommune begynte i 2015 med tjenesten hverdagsrehabilitering som tilbyr hjelp til innbyggere som har fått et fall i funksjonsnivået og problemer med å klare hverdagens aktiviteter. Et team bestående av fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier og helsefagarbeidere/hjemmetrenere gir tilbud om intensiv trening, tilrettelegging og støtte til mestring av daglige aktiviteter. Noen eksempler på aktiviteter kan være å bli selvstendig i påkledning, kunne dusje på egenhånd eller kunne gå til butikken.

Gode resultater

Hittil har 1000 bergensere fått hjelp av denne tjenesten, og fremover er målet å hjelpe 450 innbyggere i året. Resultatene er svært gode. 6 av 10 blir helt selvhjulpne eller klarer seg med redusert hjelp fra hjemmesykepleien. I gjennomsnitt er antall besøk fra hjemmesykepleien redusert med 5 besøk per uke. For den enkelte gir det økt livskvalitet å klare mer i egen hverdag, og flere eldre kan bli boende hjemme når de får slik hjelp.

Fornøyd bruker

Rolf M. Løvvang er en av mange fornøyde brukere som har fått hjelp til å mestre egen hverdag.

- Jeg er storslagen fornøyd med teamet som har hjulpet meg. De har kombinert faglig dyktighet med medmenneskelighet. Det har vært en stor glede å samarbeide med teamet fordi de har vært lydhør for mine behov og meninger. Vi har sammen funnet frem til de praktiske løsningene som har vært best for meg, sier Løvvang.

Et eksempel er at teamet hjalp ham med å finne en ny teknikk for å ta på seg t-skjorten selv.

- Fra da av var en t-skjorte enkelt å ta på. En tilsynelatende liten mestringsopplevelse føltes som en stor seier. Det er stort å kjenne t-skjorta gli lett nedover ryggen til den kommer på plass. Jeg er i ferd med å klare meg selv på egenhånd. Det er motiverende og styrkende på selvfølelsen, sier Løvvang.

- Før Hverdagsrehabiliteringsteamet kom hjem til meg, hadde jeg behov for daglig hjelp av hjemmesykepleien. Nå mestrer jeg morgenstell med dusjing og påkledning selv, og jeg har sagt adjø til hjemmesykepleien, forteller han.

Viktig for livskvaliteten

Helsebyråden var på hjemmebesøk hos Rolf M. Løvvang:

Et høydepunkt i gjenvinningen av hverdagen, har vært muligheten for igjen å kunne lage gode måltider i helgene

- Det er så deilig å stå på kjøkkenet og lage klar lørdagskosen for meg og min kone. Etterpå nyter vi maten med et glass Cava. Vi koser oss slik vi gjorde før i tiden, sier han.