Gå tilbake til:
Du er her:

Bli med på den store strandryddedagen

Lørdag 4. mai er den nasjonale strandryddedagen, og alle kan være med på vårrengjøringen. Ryddeposer kan du hente hos Innbyggerservice.

 • Bergen kommune deltar i det store strandryddeprosjektet som ledes av friluftsrådet BOF, i samarbeid med BIR og renovasjonsselskapene rundt Bergen, med flere.
 • Hvert år siden 2011 har Hold Norge Rent arrangert en nasjonal strandryddedag, der flere tusen frivillige rydder sine lokale strender frie for søppel. De siste tre årene er dette blitt utvidet til en hel uke med vårrydding.

Hvert år arrangerer Hold Norge Rent en nasjonal strandryddeuke der flere tusen frivillige deltar. De fleste velger å være med på den store strandryddedagen, som i år er lørdag 4. mai. Bli med, og meld din ryddeaksjon på holdnorgerent.no/ryddeportalen.

Hent utstyr hos Innbyggerservice

Strandsøppel kan leveres gratis til alle renovasjonsselskaper, men det må brukes gjennomsiktige strandryddeposer spesielt beregnet til formålet.

Her kan du hente poser og engangshansker til ryddingen:

 • Innbyggerservice i Bergen kommune, Kaigaten 4
 • Bergen og Omland Friluftsråd - Hellebakken 49
 • BIR - Conrad Mohrs veg 15, samt på alle gjenvinningsstasjoner

Alle kan bidra

Bergen kommune er takknemlig for alle som vi bidra til å gjøre kysten vår enda renere og penere. Frivillig innsats har vært bærebjelken for strandrydding, og å støtte dette arbeidet er et viktig punkt i kommunens tiltaksplan mot plast og marin forsøpling.

Dette kan du selv gjøre:

 • redusere forbruket av plastprodukt
 • levere ren plast for gjenvinning
 • la være å kaste plast og sikre at plastprodukter ikke havner i naturen eller i sjøen
 • rydde opp plast og annet avfall
 • opprette, bli med på og rapportere om ryddeaksjoner på Hold Norge Rents ryddeportal
 • er du båteier, ta med strandryddeposer og bruk dem gjennom hele sesongen

Dugnad eller individuell innsats?

Ønsker du å rydde plast og annet marint avfall anbefales det å være med på ryddedugnader. Flere aktører legger til rette for dette, blant annet via facebookgruppene Frå vik til vik - rein kyst eller 2 minutters strandrydding.

Du må gjerne ta initiativ til slike ryddeaksjoner, men du kan også bidra på egenhånd. For ytterligere hjelp til koordinering av ryddeaksjon, send e-post til Bergen og Omland Friluftsråd: marintavfall@bof.no. Da kan du også få hjelp til henting av avfall fra vanskelig tilgjengelige steder.

I Hold Norge Rents ryddeportal finner du et kart med oversikt over både planlagte aksjoner, forsøplede områder og steder der avfall kan leveres inn.

Å rydde er ellers ikke komplisert. Ta med deg mindre mengder boss når du er på tur. Ta søppelet med hjem og sorter det sammen med husholdningsavfallet.

Ta hensyn til hekking

I perioden april til juni er det hekketid for fuglene. Husk at sjøfuglene er sårbare i hekkesesongen. Kjenner du til hekkeforekomster, bør ryddingen utsettes. Unngå lengre opphold hvis du oppdager egg og fugleunger.

Har du spørsmål?

Kontakt miljøsjef i Bergen kommune, Håvard Bjordal; e-post: havard.bjordal@bergen.kommune.no, tlf. 5556619.