Gå tilbake til:
Du er her:

Bli med og rydd strendene

Alle kan gjøre noe for å redusere problemene med plast og forsøpling av havet. Vil du bidra, kan du nå hente strandryddeposer og hansker hos Innbyggerservice og på Bergen Rådhus.

Bergen kommune deltar i det store strandryddeprosjektet som ledes av friluftsrådet BOF, i samarbeid med BIR og renovasjonsselskapene rundt Bergen, Kongelig Norsk Båtforbund region Vest, med flere.

Hvert år siden 2011 har Hold Norge Rent arrangert en nasjonal strandryddedag, der flere tusen frivillige rydder sine lokale strender frie for søppel. Årets nasjonale strandryddedag er lørdag 6. mai.

Strandsøppel kan leveres gratis til alle renovasjonsselskaper, men det må brukes gjennomsiktige strandryddeposer spesielt beregnet til formålet.

Her kan du hente utstyr til ryddingen:

  • Innbyggerservice i Bergen kommune, Kaigaten 4
  • Resepsjonen i Bergen Rådhus
  • BOF - Hellebakken 49
  • BIR - Conrad Mohrs veg 15, samt på gjenvinningsstasjonene

Alle kan bidra

Hendelsen med den syke gåsenebbhvalen på Sotra har økt oppmerksomheten rundt problemet med marin forsøpling, og vekket et stort engasjement blant folk. Bergen kommune er takknemlig for alle som vi bidra til å gjøre kysten vår enda renere og penere.


Dette kan du selv gjøre:

  • redusere forbruket av plastprodukt
  • levere ren plast for gjenvinning
  • lar være å kaste plast, sikre at plastprodukter ikke havner i naturen eller i sjøen
  • rydde opp plast og annet avfall
  • registrere forsøplede strender som trenger rydding på ryddeportalen
  • er du båteier, ta med strandryddeposer og bruk dem gjennom hele sesongen

Dugnad eller individuell innsats?

Ønsker du å rydde plast og annet marint avfall anbefales det å være med på ryddedugnader, for eksempel facebookgruppen Frå vik til vik - rein kyst. Du må gjerne ta initiativ til slike ryddeaksjoner, men du kan også bidra på egenhånd. For ytterligere hjelp til koordinering av ryddeaksjon, send e-post til marintavfall@bof.no.

Å rydde er ikke komplisert. Du kan rett og slett ta med deg mindre mengder boss når er på tur langs sjø og vann. Under mottoet Forlat alltid stranden i litt finere stand enn da du kom kan du ta med søppelet hjem og sortere strandsøppelet sammen med husholdningsavfallet. Dette er allerede en godt innarbeidet og organisert praksis i mange land. Les mer på Naturvernforbundets nettsider.

Ta hensyn til hekking

I perioden april til juni er det hekketid for fuglene. Kjenner du til hekkeforekomster, bør ryddingen utsettes. Unngå lengre opphold hvis du oppdager egg og fugleunger.


Har du spørsmål?

Kontakt miljøsjef i Bergen kommune, Håvard Bjordal; epost: havard.bjordal@bergen.kommune.no, tlf. 5556619

BOF - epost:marintavfall@bof.no
BIR: epost: bir@bir.no