Gå tilbake til:
Du er her:

Delte ut 3,2 millioner til kunst- og kulturlivet

Bergen kommune delte torsdag ut stipend og priser til byens profesjonelle kunst- og kulturliv.

Totalt 74 stipend og tre priser ble tildelt kunstnere, kulturarbeidere og unge talenter i Festsalen på KODE 1 torsdag ettermiddag. Av disse var 25 etableringsstipend, 35 kulturstipend, 10 talentstipend og 4 arbeidsstipend.

Se alle stipendmottakerne i vedlegget til høyre.

Årets kunstner

Den høythengende kunstnerprisen på 100.000 kroner gis til en kunstner som har gjort en fremragende innsats i Bergens kulturliv, særlig innen nyskapende kunst.

Årets kunstnerpris gikk til Ruben Sverre Gjertsen. Han fikk prisen for sitt virke som komponist på høyt internasjonalt nivå, og for sin betydning for komponistmiljøet i Bergen over lengre tid.

- Som stipendiat, forsker og nå lærer på Griegakademiet har Ruben Sverre Gjertsen over en lengre periode bidratt til å drive komposisjonsyrket og kunsten i Bergen videre og til nye og internasjonale nivå, sa kulturbyråd Julie Andersland da hun delte ut prisen.

Kulturprisen

Bergen kommunes kulturpris tildeles en person eller gruppe som har virket til et vesentlig løft for kulturlivet i Bergen. Årets kulturpris på 50.000 kroner gikk til kordirigent Håkon Matti Skrede.

Gjennom sitt virke har Skrede hatt en avgjørende betydning for å heve nivået på korfeltet i Bergen til et nasjonalt og internasjonalt nivå de siste ti årene.

Talentprisen

Bergen kommunes talentpris på 15.000 kroner gikk i år til låtskriver og musiker Mira Thiruchelvam. Hun ble med i Fargespill i 2013, og spiller fremdeles i bandet. I tillegg er hun låtskriver og musiker i bandet "9 grader nord".

- Mira Thiruchelvam er en ung og lovende låtskriver og musiker, med hovedinstrument bambusfløyte og sang. Med aner fra Sri Lanka, har hun stor kunnskap om sin tamilske kulturarv, og utøver denne i mange forskjellige musikalske uttrykk, heter det i juryens begrunnelse.

Arbeidsstipend

Arbeidsstipendene, som hver er på 200.000 kroner, skal gi særlig kvalifiserte kunstnere anledning til faglig fordypning, forskning og produksjon over en lengre tidsperiode. Bergen kommune er den eneste kommunen i landet som deler ut flere arbeidsstipend.

Årets mottakere av arbeidsstipend er:

  • Filmskaper Hildegunn Wærness
  • Sanger Mari Kvien Brunvoll
  • Scenekunstner Vibeke Flesland Havre
  • Billedkunstner Vilde Salhus Røed