Gå tilbake til:
Du er her:

Tar i bruk digital postkasse

Bergen kommune er først ut av landets største kommuner til å ta i bruk den statlige løsningen for sikker digital post.

Leste du brevet i Digipost eller e-Boks, har du allerede valgt digital postkasse og trenger ikke å gjøre noe.

Dersom du leste brevet i Altinn, så anbefaler vi at du følger lenkene i brevet og gjør deg litt kjent med hva det offentliges felles digitale postkasse for innbyggere innebærer. Er du usikker, kan du gjerne følge denne fremgangsmåten:

1. Gå til www.norge.no/om-digital-postkasse, og les mer om digital postkasse.

2. Ønsker du å velge postkasse, går du til www.norge.no/velg-digital-postkasse og klikker videre på enten "Gå til Digipost" eller "Gå til e-Boks". Det er ingen tidsfrist, men vi anbefaler at du velger digital postkasse så snart som mulig.

3. Dersom du ønsker å reservere deg, gjør du det på www.norge.no/reservasjon.

Har du fått brev fra Altinn? Les hvorfor i faktaboksen til høyre.

Begivenheten ble markert av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og finansbyråd Dag Inge Ulstein.

I det kommende året skjer et viktig skifte. Den grønne postkassen kommer til å bli byttet ut med en digital postkasse. I alle fall når det gjelder brev fra det offentlige. Offentlig post vil da primært bli sendt ut digitalt til innbyggerne.

Bare digitalt i 2017

Bergen kommune har vært tidlig ute med å sende brev digitalt til innbyggerne. Løsningen har vært å benytte seg av meldingsinnboksen som finnes i Altinn. Denne løsningen skal fremdeles brukes når kommunen sender brev til næringsliv og organisasjoner.

Men for privatpersoner blir det de nye sikre digitale postkassene som kommer til å gjelde. Innen 2017 er målet til Bergen kommune at alle utsendinger skal digitaliseres og sentraliseres.

Velge blant to leverandører

- Innbyggerne kan velge mellom to leverandører, digipost eller eboks, forteller IKT-direktør Kjetil Århus i Bergen kommune.

www.norge.no kan du registrere at du ønsker å ta i bruk den ene eller den andre.

Finansbyråd Dag Inge Ulstein sier at Bergen kommune lenge har vært i front i arbeidet med å digitalisere kommunal og offentlig sektor.

- Gjennom dette sparer vi både tid, miljø, ved redusert papirbruk og transport og økonomi. Bergen kommune mottar minst en million henvendelser pr år som resulterer i oppfølging og saksbehandling. Gevinstpotensialet vil kunne være i størrelsesorden 50 millioner per år dersom samtlige ble mottatt digitalt, forteller Dag Inge Ulstein.

Tar i bruk statlig postkasse

Regjeringen har bestemt at alle statlige etater skal sende post til innbyggerne digitalt. Til nå har 13 statlige etater sendt 1,3 millioner digitale brev. 230 norske kommuner har til nå tatt i bruk Svar UT-løsningen. Bergen blir nå den første store kommunen som kobler seg på den statlige digitale postløsningen. Kommunen har også strategi om at den statlige fellesløsningen skal brukes av alle kommunens tjenester.

- Nå samles staten og kommunenorge om en felles løsning for kommunikasjon med innbyggerne. Innbyggerne vil få post fra det offentlige ett sted, i én digital postkasse. Dette betyr en enklere hverdag for de som har mye kontakt med det offentlige, sier kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.