Gå tilbake til:
Du er her:

Lokalmuseer og historiske samlinger i bydelene

I Bergen er interessen for lokalhistorien stor, og det finnes en rekke samlinger som driftes av lokale ildsjeler, lag/organisasjoner og stiftelser.

Arna

Espeland krigsfangeleir museum

Åpen søndag kl. 12.00-15.00 i perioden 20. august - 5. november

Espeland Fangeleir ble bygget av nazistene. Etter krigsoppgjøret ble leiren tatt i bruk av norske myndigheter. Espeland Fangeleir ble avviklet i 1952, men er fortsatt intakt. Espeland krigsfangeleir museum har som målsetning å nå frem spesielt til den yngre generasjon med kunnskap om krigen. Bygningene vedlikeholdes på dugnad.

Skoler, foreninger og lag, firma e.a. som ønsker omvisning, kontakt for info/avtale: E-post: fangeleir@gmail.com

Tlf: 90 12 16 76. Les mer: www.espeland-fangeleir.no

Ytre Arna museum

Opent tysdag – sundag kl. 12.00-15.00

Eit lokalhistorisk museum i Arna Næringspark, Ivar Aasgaardsveg 1, knytt til kvardags- og arbeidsliv i tekstilindustristaden Ytre Arna. Utstillinger syner gløtt frå kulturlivet, lags- og organisasjonslivet, skulevesenet, Husfliden, Forbruksforeninga og sjølvsagt det travle handelslivet i bygda.

Les mer om industrigründeren Peter Jebsen og tekstilindustrien i Ytre Arna: www.ytrearnamuseum.no

Ådnatun

Ådnatun er ei samling gardshus som ligg i Indre Arna. Her kan du vitja ei skulestove frå 1950 talet, eit av dei fyrste apoteka som blei oppretta på Vestlandet, eit flott bibliotek, mm. I tillegg finns det gjenstandar og møblar frå lokalmiljøet som er samla inn av grunnleggjaren for samlinga, Lars Ådna.

Ynskjer du å vitja Ådnatun, ta kontakt for avtale: Telefon 94172250, eller e-post

Les mer: Museumssenteret i Hordaland

Bergenhus

Historietorget - åpent museum på Møhlenpris

Hver søndag kl. 13.00-16.00 .

Historietorget er idrettsmuseum og formidlingssenter som holder til i det gamle garderobehuset ved Møhlenpris idrettsplass. Utstillingene viser den store bredden av idrett, aktiviteter og lek knyttet til Sydneshalvøyen. Utstillingene befinner seg både inne og ute. I første etasje vises utstillingen ”Norsk-kurdisk kulturformidling”.

Sportsklubben Djerv gir omvisning etter avtale. Ta kontakt via nettsiden: skdjerv.no/

Tlf : 55 56 42 64. Les mer: historietorget.no/

Fyllingsdalen

Lokalhistorieformidling i Kårhuset

Den siste søndagen i hver måned, unntatt om sommeren og siste søndag i desember, er Kårhuset åpent for alle fra kl. 11.00 til 14.00. Det er salg av vafler og kaffe/te/saft, og gratis omvisning i huset hvor man får et godt innblikk i livet i gamle dager.

Besøk i det gamle Kårhuset med servering av vafler og saft. Formidling om gamle dager i Dalen og omvisning i huset.

Sted: Kårhuset i Nebbeveien 3, Fyllingsdalen

Påmelding: olaugs@gmail.com

Nett:

Fyllingsdalen historielag | Om historielaget

Laksevåg

Laksevåg lokalmuseum

Museet driftes av Laksevåg kulturhistorie forening og holder åpent 1. og 3. søndag i måneden. Se datoer: www.lamus.no

Museet og området rundt viser livet på Laksevåg fra begynnelsen av 1800-tallet med gårdsbruk og småfiske. En samling av flere vemeverdige småhus viser hvordan folk flest levde, og utstillingen fra krigsårene 1940-1945 viser påkjenningen lokalmiljøet var utsatt for ved bombingen av Holen Skole 4. oktober 1944.

Les mer: www.lamus.no

Årstad

Sofus Madsen skulpturmuseum

Åpent søndager kl. 12.00 – 15.00 fra 1. mai til 1. oktober

Byens eneste skulpturmuseum finner du på Kanonhaugen 20 på Landås. Sofus Trygve Madsen (født 11. juni 1881 i Kristiania, død 19. januar 1977 i Bergen) var en billedhugger som har satt preg på bybildet i Bergen med i alt 28 større og mindre verker, bl.a i Nygårdparken, på Torgalmenningen, ved Lille Lungegårdsvann mm.Utstillingen, som viser et utvalg av Sofus Madsens arbeider, er å finne i billedhuggerens hus og atelier. Sofus Madsen-museet åpnet i 1999.

Museet driftes av Grethe og Sofus Madsens stiftelse, e-post: post@sofusmadsen.no

Nett: www.sofusmadsen.com

Åsane

Tellevik kystfort

Tellevik kystfort ligg på Klauvaneset like ved Nordhordlandsbrua. Stiftinga Tellevik kystfort har sidan 1995 restaurert kulturminnet og området omkring i samarbeid med grunneigaren Bergen kommune.

Les mer: Tellevik kystfort | Digitalt museum