Gå tilbake til:
Du er her:

Måtte felle historisk lindetre

Et flere hundre år gammelt lindetre måtte felles utenfor Hagerupsgården. Treet var råttent og utgjorde en risiko for sikkerheten til dem som går forbi.

Bare årringene kan fortelle nøyaktig hvor gammelt treet er. Det dukker opp på bilder i mellomkrigstiden. Og det finnes på et prospekt som J. C. Dahl malte i 1806. Og det har kanskje også stått der da Strilekrigen raste, og illsinte bønder troppet opp utenfor stiftsamtmannens trapper 1. mars 1765.

Råttent og risikabelt

Morgenen 29. mars 2017 startet arbeidene med å felle treet til venstre for trappen. Treet til høyre blir stående.

- Det er dessverre konstatert råteskader i ett av trærne, hvis denne prosessen hadde fått fortsette ville det kunne resultert i at treet hadde falt i en storm, sier avdelingsleder Harald Blytt i Etat for bygg og eiendom.

Han synes det er trist å måtte felle et slikt historisk tre. Historien forteller at linden en gang har vært blant flere av samme slag som har stått plantet utenfor Hagerupsgården (Stiftsgården). Stiftsgården ble oppført i årene 1704-1706.

Siste rest av lindehage

Bygningen er et barokkpalé. Og i barokken hadde lindetrær en viktig funksjon for å pryde bybildet. Det felte treet var opprinnelig en del av et større hageanlegg med lind. Lindehagen ble bygget ned for å gi plass til den gamle hovedbrannstasjonen og Det gamle tinghuset.

Siden har de vært to som har stått utenfor hovedinngangen. Men nå måtte det ene treet fjernes. Etat for bygg og eiendom kommer til å plante et nytt lindetre der hvor det gamle en gang stod. Og det har også muligheten til å bli riktig gammelt. Lindetrær kan bli opptil 500 år gamle.

- Vi skal plante et nytt lindetre på samme sted, men det vil naturligvis ta veldig mange år før det nye lindetreet får samme størrelse som det treet som blir stående igjen, sier avdelingsleder Harald Blytt.