Gå tilbake til:
Du er her:

Dramshusens skur på Bryggen har blitt rehabilitert

Skuret var slitt og all bærekonstruksjon måtte skiftes. Fra Osterøy er det hentet røtter av furu, som er vasket og spesialtilpasset til rundt 20 nye "knær" på skuret.

I midten av juni ble de siste arbeidene gjort på Dramshusens bryggeskur midt på Bryggen. Tømrere og snekkere fra Prosjektavdelingen i Etat for bygg og eiendom har gjort en solid innsats.

- Det er disse jobbene vi liker. Dette er håndverk av ypperste klasse, sier snekker Jan Erik Minde.

Dekorative, nye "knær"

Skuret var i dårlig stand og all bærekonstruksjon måtte skiftes. For å få det til måtte bygget støttes opp og sikres. Støtter i stål ble tatt i bruk for å løfte opp taket, slik at blant annet bunnsviller på opptil 150 kilo kunne settes på plass.

Det mest iøynefallende er de nye, flotte "knærne". Tømrer Daniel Sletten forteller at "knærne", som brukes for å støtte opp om konstruksjonen, er fururøtter fra Osterøy.

- Det er ikke så mye brukt, men det er veldig fint og slitesterkt. Vi fikk dem grovt tilpasset og så har vi finjustert dem her, forteller han.

Sjarm med gammel byggeskikk

Selv om bygget er en kopi av det opprinnelige Dramshusens skur fra 1702, skal det behandles så fint og varsomt som mulig, blant annet med å bruke gamle byggeskikker.

- Litt av sjarmen er å bruke håndverktøy, som stemjern og hammer. Vi har skrudd inni "knærne", og så propper vi med treplugger. Ingen skal se skruene, forteller Sletten.

Ved hjelp av en vanlig snekkerkniv står Ronny Langhelle og fjerner deler av underbarken som fortsatt henger fast på roten.

- Det er en pirkejobb, men vi snekkere liker det. Selv om man ikke ser igjen så mye etter en times arbeid, så blir resultatet veldig fint til slutt, sier Ronny.

Skurets nye "knær" omtaler han som kunstverk fra naturens side.

Byens første børs

Fra gammelt av sto slike skur på rekke og rad utover langs Bryggen og fungerte som kortvarige lagringsplasser for varer under transport, spesielt nyttige å ha i dårlig vær.

Av utseende og type skiller ikke Dramshusens bryggeskur seg ikke fra resten av skurene på Bryggen, men det har fått en spesiell plass i byens historie fordi skuret ble brukt som Bergens første børs. En slags børsmøter hadde vært holdt på Kjøpmannsstuen siden lenge før brannen i 1702, men av en eller annen grunn ble de på slutten av 1700-tallet flyttet til Dramshusens skur.