Gå tilbake til:
Du er her:

"Speed date" og hjernedugnad for innovasjon innen bygg

Bergen kommune samlet 170 deltagere til innovasjonsprosjektet "1000 bygg – 10 000 muligheter".

Bergen kommune har behov for å forvalte sine 1000 bygg og eiendommer smartere. Dette er kommunens behov:

  • Økt arealutnyttelse
  • Økt tilgang
  • Økt brukervennlighet
  • Optimalisert drift
  • Optimalisert vedlikeholdsarbeid

På en speed date møttes 170 mennesker på Bergen kommunes markedsdialog.

– Interessen har vært over all forventning, sier Kjersti Eiken, prosjektleder for "1000 bygg - 10 000 muligheter".

Kommunen har fått seks millioner kroner fra Innovasjon Norge for å inngå ett eller flere innovasjonspartnerskap, hvor målet er nye og mer effektive løsninger for drift og vedlikehold av kommunens tusen bygg. Gjennom markedsdialogen ba kommunen om innspill fra potensielle leverandører.

Viktig grunnlag

– Vi befinner oss nå i en fase forut for anbudskonkurransen. Det viktigste nå er å samle innspillene leverandørene har kommet med, slik at kommunen kan lage et godt grunnlag for enten et eller flere innovasjonspartnerskap, sier Uwe Matthäus, spesialrådgiver på Innkjøp i Bergen kommune.

Blant deltakerne på markedsdialogen i Fana kulturhus var leverandører med bakgrunn fra blant annet sensorteknologi, arkitekt- og designutvikling og ulike tekniske selskap med spesialisering innen arealutnyttelse og møtebooking.

– Her er det viktig å få forskjellige leverandører til å snakke sammen. Kanskje klarer de ikke å løse utfordringen alene, men de kan klare det sammen, sier prosjektleder Eiken.

Vil du eller din bedrift delta i innovasjonspartnerskapet? Meld din interesse her

Søker nye kontakter

Blant leverandørene var Helge Vindenes i den lille gründerbedriften IoTNordic. Vindenes hadde gått gjennom gjestelisten før markedsdialogen og plukket ut noen navn han ville snakke med i løpet av dagen.

– Jeg er her for å knytte nye forbindelser, kanskje også noen nye samarbeidspartnere, sier Vindenes.

Som en del av markedsdialogen ble det gjennomført såkalt speed date og hjernedugnad, en form for workshop.

– Å sondere markedet på denne måten er noe av det viktigste kommunen gjør i forbindelse med innovasjonspartnerskapet, sier Håkon Iversen, markedssjef og faglig leder Byutvikling i COWI.

– Kan bli utfordrende

Han var sterkt engasjert i workshopene, men etterlyste enda mer åpenhet hos andre leverandører.

– Dette kan bli utfordrende for leverandørene. For å svare på kommunens behov, må de kanskje samarbeide med ulogiske og konkurrerende bedrifter, sier han.

Iversen trekker også fram at kommunen har en utfordring med samarbeid på tvers av byrådsavdelinger, og må bryte ned silotankegangen.

– Kommunen kommer ikke til å få stort utbytte av dette prosjektet før de bryter ned siloene, sier han.

Trolig konkurranseutlysning i mai

Arbeide med å konkretisere innholdet i innovasjonspartnerskapet starter umiddelbart og kommunen tar sikte på å lyse ut en konkurranse rundt mai.

– "1000 bygg – 10 000 muligheter" har 20 følgekommuner og flere statlige aktører, og det er en kjempeinteresse for å få være med på sluttkontrakter og opsjonene, sier prosjektleder Eiken.

Fem av følgekommunene skal aktivt hjelpe til med piloter i utviklingsfasen. Bærum, Trondheim, Oslo, Askøy og Lørenskog har forpliktet seg til å være pilotarenaer, noe Eiken tror vil gi flere synergieffekter.