Gå tilbake til:
Du er her:

Hva gjør vi med barna i kulden?

Etter henvendelser fra skoler og barnehager har Helsevernenheten utarbeidet råd om hva man gjør med barna når kulden biter.

Helsevernenheten har mottatt flere henvendelser fra barnehager og skoler som lurer på om det finnes noen nedre grense for når barn og elever må holdes inne i kulden.

Barna tåler mye

Barnet kan alltid være ut i temperaturer ned mot -10 ºC, det går helt greit omtrent uansett vindstyrke (kan gjerne blåse liten kuling).

Det er usannsynlig med forfrysning ved utetemperatur ned mot -15 ºC og vindstyrke opp til laber bris (7,5 m/s).

Ved lett bris (< 5 m/s) og svakere vindstyrke er det helt trygt å være ute i ned mot -20 ºC.

Først ved temperaturer under -25 ºC og vindstille, oppstår det risiko for frostskader.

Det betyr at friske unger kan være ute i 20 minusgrader om det er ganske vindstille og ned mot -15 ºC ved litt vind.

Å være ute i 10 minusgrader går helt greit omtrent uansett vindstyrke

Gode klær og bevegelse

Men å være ute forutsetter at barnet har varme klær, med vindtette ytterplagg og lue, skjerf og votter - og sist, men ikke minst, at barnet er i bevegelse (leker).

Bleiebarn må ha tørre bleier.

Det er også slik at disse temperaturgrensene forutsetter barn i lek og bevegelse - stillesittende småbarn bør man ikke ha ute i temperatur lavere enn -10 ºC (ikke så lurt å ta småbarn med seg på lengre turer i pulk eller barnevogn når det er kaldere enn -10 ºC).

Astmabarna og de minste

Det presiseres at dette selvsagt gjelder friske barn – astmabarn (både med og uten medisiner) vil nok ikke tåle temperaturer under -10 ºC, fordi inhalasjon av kald luft kan føre til forverrelse av luftveisplagene. De barna som har en kuldeutløst astma vil kunne bli tett selv ved temperaturer over 0 ºC (dette vil variere fra individ til individ)

Pass på huden

Det er viktig å beskytte bar hud uansett når det er kaldt. Et godt råd er bruk av vannfri kuldekrem eller vannfri hvit vaselin på hud som ikke er tildekket (typisk ansiktet) - det er billig og beskytter bra.

Mer informasjon om vindavkjøling finner du her.

Klikk her for å lære mer om forfrysning.