Gå tilbake til:
Du er her:

Hedret byens beste kor og korps

To kor og fire korps i Bergen har oppnådd elitestatus.

Volve Vokal er et ensemble for kvinnestemmer som ble etablert for ti år siden. Koret har ny, norsk musikk som satsningsområde. Deltok i år i Eurovision for kor.

Ole Bull Kammerkor er et klassisk kammerkor stiftet i 2015. De har siden da hatt en rekke egne konserter og samarbeid med andre kulturaktører. Deltar i august 2019 i den internasjonale korkonkurransen “67th International Choral Competition Polifonico Guido d'Arezzo” i Italia.

Dragefjellets Musikkorps er det eneste janitsjarkorpset blant elitekorpsene. Korpset endte fjerdeplass i elitedivisjonen i årets NM. Dragefjellet har vært sammenhengende i elitedivisjonen siden 2003.

Bjørsvik Brass endte også på fjerdeplass i år, men da i NM brass. De har vært i elitedivisjonen de seks siste årene. Nei, Bjørsvik ligger ikke i Bergen, men Bjørsvik Brass er likevel et bergenskorps, som øver i Bergen og har mange bergensere i rekkene.

Tertnes Brass fikk sjetteplassen i årets elitedivisjon for brassband. De har ligget høyt på listen over brassband i Norge siden 80-tallet. Rykket opp igjen til elitedivisjonen i 2017.

Krohnengen Brass Band rykket ned til 1. divisjon i 2018, men de har likevel mottatt elitetilskudd. Her ble det gjort en vurdering i 2018 på at de skulle gis en sjanse til nytt opprykk. Og heldigvis – de viste seg tilliten verdig og rykket opp igjen til elitedivisjonen i år.

Ole Bull Kammerkor, Volve Vokal, Bjørsvik Brass, Dragefjellets Musikkorps, Krohnengen Brass Band og Tertnes Brass har sangere og musikere som holder skyhøyt nivå. Derfor har de kvalifisert seg som elitekor og elitekorps, og de mottar i år 100.000 kroner hver i driftstilskudd fra Bergen kommune.

Dette ble markert med en felles lunsj i kommunens lokaler denne uken.

– Som kulturbyråd er jeg stolt over at vi her i Bergen har så mange kor og korps som holder et svært høyt nivå, både faglig og kunstnerisk, sier Julie Andersland, byråd for klima, kultur og næring.

Trangt nåløye

Ordningen med elitetilskudd fra Bergen kommune retter seg mot kor og korps som satser på et særlig høyt nivå og som ønsker å hevde seg både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

For å kunne få elitetilskudd må korpsene ha deltatt i elitedivisjonen for janitsjar eller brass i NM i søknadsåret, og de må ha holdt seg i divisjonen. Korene blir blant annet målt på kunstnerisk kvalitet, aktivitetsnivå og økonomi.

– Nåløyet en må passere for å oppnå elitekor- eller elitekorpsstatus i tilskuddssammenheng i Bergen kommune er altså trangt, og statusen henger høyt. Dette viser seg ved at korene og korpsene som har denne statusen oppnår veldig gode resultater i nasjonal og internasjonal sammenheng, sier Andersland.

Her kan du oppleve dem

Hvis du vil finne ut hvordan et elitekorps eller elitekor høres ut, så forteller samtlige at de skal opptre i Bergen denne høsten og vinteren.

Her kan du lese hva som er det neste store for hver av dem:


VOLVE VOKAL: – I september har vi et oppdrag i Kode i forbindelse med en Munch-utstilling, sier (fra v.) Vilja Skårset, Thea Meidell Sjule, Hild Cecilie Vang og Maren Edvardsen.


OLE BULL KAMMERKOR: – I morgen drar vi til Italia for å delta i en stor, internasjonal korkonkurranse. Vi har ikke som mål å vinne, men vi har som mål å gjøre det beste vi kan, sier (fra v.) Jon Flydal Blichfeldt, Elias Blichfeldt Mørk og Marta Grygier.


DRAGEFJELLETS MUSIKKORPS: – Vi kliner til med en konsert med Star Wars-musikk i Korskirken 7. desember, forteller Arve Lindgren.


KROHNENGEN BRASS BAND: – Vi fyller 50 år i år. Det blir jubileumskonsert 29. september i Peer Gynt-salen i Grieghallen, sier Joakim Kristensen.

TERTNES BRASS: – I år har vi et stort opplegg før jul. Det blir en juleforestilling med både organist, forteller og kor, sier Gøril Vikøren Nøkleby.


BJØRSVIK BRASS: – Vi skal ha en urfremføring i høst i Søreide kirke. Det er et stykke av en australsk komponist, som har satt musikk til bildene av Salvador Dali, sier Siri Smith (til v.) og Unni-Renate Moe.