Møte i Årstad Natteravn
Årstad Natteravn møte
Bilde: Harald

NATTERAVNING

Torsdag 30. mars 2023 ble det avholdt foreldremøte om natteravning for Slettebakken skole og Fridalen skole i gymsalen på Slettebakken.

Dette frivillige arbeidet for nærområdet gleder vi i FAU oss til å starte med etter påske og vi er avhengig av flest mulig foraldre for at dette skal bli bra.


 

TILSTEDE
Rektorene ved Fridalen skole og Slettebakken skole
Politiet
Utekontakten
Natteravnsekretariatet
Foreldre fra Fridalen og Slettebakken skoler

HISTORIKK
I 2021 hadde skoler og organisasjoner i området møte med bakgrunn i Sletten senter sine observasjoner om gjenger, nasking og salg av ulovlige midler (rus). Senteret spurte; Kan org og skoler i nærområdet hjelpe? Sportsklubben Trane gjennomførte sommeren og høsten 2021 en pilotgruppe med ravning i området. Prosjektet var ikke bærekraftig med så få personer. Slettebakken skole og Fridalen skole ble bedt om hjelp. FAU på begge skoler har vært tydelig på at vi vil hjelpe. Det er satt sammen et styre bestående av rektorene på Fridalen og Slettebakken, foreldrerepresentanter, representant fra Slettebakken kirke, samt SK Trane.

Natterevning er:

En god måte for foreldre å treffes på tvers av skoler og klasser

Et godt bidrag til et trygt og godt nærmiljøet

En god måte å trygge bruken av det offentlige rom for barn og ungdom

HVORDAN KAN DU BIDRA?
FAU sender ut datoer man er satt opp på ravning. Det vil bli laget informasjonsmateriell som alle som ravner skal lese gjennom. Hver gruppe som er natteravn får med en sekk med viktige telefonnummer, førstehjelpsskrin, etc.


Plan for natteravning
To dager med ravning i uken fra 14.april på tirsdager og fredager.
17.30: Oppmøte og gjennomgang av hvor man skal gå
18.00 - 21.00: Ute i nærmiljøet
21.00 - 21.30: Samtale om hva man har opplevd, hendelser, etc.

Vil du engasjere deg ekstra?

Det trengs en gruppe med inne-ravner som kan holde orden på vester, utstyr og trakting av kaffe til ravner som kommer tilbake etter natteravning. Ta da kontakt med rektor på Torgeir.Skjaelaaen@bergen.kommune.no.

INFORMASJON FRA POLITIET
Veldig godt samarbeid med alle skolene i Årstad bydel.

Hva rører seg i nærområdet?
Fra Fysak og ned mot Wergeland er det mange ungdommer som er aktive på Fysak. Den er veldig godt brukt. Skoleplassen på skolene er også godt brukt etter skoletid. Samt alle barnehagene sitt uteområde etter skoletid.

Noen av disse ungdommene ruser seg, slåss eller drikker alkohol. Noen av disse igjen kommer på Fysak, eller andre steder i det offentlige rom, og forstyrrer andre. Dette skaper utrygghet for ungdom som ønsker å bruke det offentlige rommet i nærmiljøet uten vold og rus.

Når været blir bedre, kommer ungdommene ut og bruker det offentlige rom mer. Når mange ungdommer samles, kan det oppstå konflikt. Ved tilstedeværelse av voksne kan mange uønskede hendelser unngås.

Hvorfor bør vi engasjere oss som ravner?
Flere tydelige voksne i ungdommene og barnas hverdag slik at de har trygge voksne rundt seg på sine arenaer. Dette er forebyggende for uønskede hendelser. Det trygger barn og ungdom som ønsker å bruke nærområdet. Det skaper trygghet. Det gjør arenaene i nærmiljøet trygg for barna og ungdommene som bor her.

Man får også med seg hva som rører seg i nærmiljøet. Dette kan meldes tilbake til skolene slik at uønskede miljø (rus og vold) ikke får grobunn.

Vi ser at voksne som er tilstede, og som barn og ungdommer kjenner, skaper trygghet. Ravnene skal ikke være politi og stoppe hendelser. Ikke gripe inn. Vi skal være voksne og ringe politiet / ambulanse. Men når vi tar på uniformen (ravneuniform), forventes det at vi som voksne er tydelige og trygge voksne for barna og ungdommene våre. Dette er en investering i et godt og trygt oppvekstmiljø.


INFORMASJON FRA UTEKONTAKTEN
Utekontakten jobber med oppsøkende sosialt arbeid i hele Bergen kommune. Utekontakten er voksne som tar kontakt med barn og ungdom som oppholder seg i det offentlige rom. De prøver å bli kjent med ungdom i fredstid, og danne gode relasjoner.

For utekontakten er det viktig at det er enda flere voksne ute i det offentlige rom i bydelen.

INFORMASJON FRA NATTERAVN SEKRETARIAT
Har jobbet med natteravning siden 1995. Ravning handler om "sammen gjør vi Norge tryggere". Det handler om at barn og ungdom skal føle seg trygg i sitt nærområdet. Vi skal være tilstede der barn og ungdom ferdes i nærområdet. Det finnes over 250 natteravn-grupper i Norge.

Slagord: "vi er voksne som bryr oss". Den dagen det muligens er din ungdom som føler seg utrygg er det trygt og godt å vite at det finnes natteravner i området som kan hjelpe. En liten innsats kan utgjøre enormt mye for forebygging i nærmiljøet.

Stikkord om natteravning:
Lavterskeltilbud
Frivillig arbeid for sitt nærmiljø
Ute i det offentlige rom
Vandrer alltid i grupper på tre eller flere
Vi har taushetsplikt
Være en trygg og god voksen
Hjelpeplikt: ringe etter hjelp ved hendelser
En kveld med mening!