Den minste kyllingen
En gul kylling
Bilde: Mai Gil

16 små kyllinger!

Det har vært noen spennende uker her i barnehagen. Cecilie som er voksen på liten avdeling, hadde for tre uker siden med seg en rugekasse og 24 små egg.

Rugekassen ble plassert inne på avdeling Rød.  Kassen er som en varmestue der eggene ligger i 37.5 grader. Etter ca. 21 dager blir eggene klekket og hvis eggene er befruktet kommer det kyllinger. Håpet var at barn og voksne skulle få følge med eggene frem til klekking.

En kylling har sovnet
En oransje og brun kylling
Bilde: Mona K. Heggernes

I løpet av mandag ettermiddag denne uken hadde det skjedd noe med et av eggene. Det var kommet en sprekk i det. «Noen» hadde banket i stykker eggeskallet fra innsiden. Voksne og barn sto og så på eggene og vi kunne høre de sang; 

«En liten kylling i egget lå.. Den banket og banket og banket på (..) 

Tirsdag morgen var det fire kyllinger i rugekassen og i løpet av dagen kom hele åtte kyllinger til. Onsdag morgen var 16 kyllinger i boksen!! Det var nok i overkant av hva vi hadde håpet på!  Onsdag formiddag var det på tide for å flytte dem over i en åpen kasse med varmelampe.

Barna har fått studere kyllingene. De har kommet på besøke fra de andre avdelingene, to og to barn sammen med en voksen. De som har hatt lyst har også fått muligheten til å holde en kylling. Kyllingene spiser kyllingfór og får vann til drikke.

-
De som vil får holde en kylling
Bilde: Mai Gil

Samtale mellom en voksen og et barn ved rugekassen:

Barn: «Har alle de kommet ut?»

Voksen: «Se her! Ser du at det egget skal klekkes? Nå kommer det en fugl ut..»

Voksen: «Nå kommer det en kylling ut av egget der, ser du det?»

Barn «Den er litt våt»

Voksen: «Der kom den»

Det er helt stille en lang stund, mens kyllingen spreller seg vei ut av egget! Et barn peker på et nytt egg som det blir større og større sprekk i. Kanskje kommer det en kylling til snart…?

 

På fredag skal Cecilie ta med seg kyllingene hjem der de skal få bo i hønsegården sammen med andre høns. Barn og voksne takker for en kjempefin opplevelse. 

-
Kyllingene i esken under varmelampe
Bilde: Mona K. Heggernes
Kyllingen spreller litt i hånden
En voksen hjelper litt
Bilde: Mai Gil