Gå tilbake til:
Du er her:

Verdens toalettdag 19. november

Verdens toalettdag er offisiell FN-dag og har fokus på at nærmere 2,5 milliardar menneske ikke har tilgang på tilfredsstillende sanitære fasiliteter. 1 milliard gjør fra seg ute, noe som igjen er med på å spre sykdom og å gjøre barn og kvinner utsatte for overgrep.

I vår del av verden er problemet miljørettet. Norge har gode toalettforhold, og avløpsvannet blir renset før det slippes ut i naturen. Men mange av oss mangler dessverre dovett og bruker fortsatt toalettet som avfallsbøtte, og de fleste er nok ikke klar over konsekvensene. Hvert år kaster vi mange tusen tonn boss i do!

Det er lett å gjøre rett: bare tiss, bæsj og dopapir skal i do! Alt annet er boss og skal i bossbøtten.

Takk for at du tar vare på miljøet!

Vi kaster mer og mer søppel i toalettene. Dette kan føre til tette ledninger og oversvømmelser hjemme hos deg, eller store problemer ellers i avløpssystemet. Bruker du toalettet som søppelbøtte kan du også oppleve økte rotteplager og at naturen blir forurenset.

Dovett og marin forsøpling

I Norge er sanitæravfall en av hovedkildene til marin forsøpling, og bomullspinner er en av verstingene. Hvert år finner frivillige ryddere her til lands store mengder sanitæravfall, og et av ryddernes hyppigste funn er bomullspinner eller såkalte Q-tips.

Toalettbesøk gir ofte anledning til refleksjon og ettertanke. Ta deg en liten tenkepause på do på verdens toalettdag. Tenk hvor heldige vi er som har velfungerende toaletter. Tenk hvordan DU kan bidra ved å vise dovett.