Gå tilbake til:
Du er her:

Banebrytende rehabilitering av vannrør fra 1865!

Mer enn 160 år etter at Bergen satte en ny standard for vanndistribusjon i Norge, har kommunen bidratt til at en ny standard er satt innenfor gravefri rehabilitering av rør.

Det skiller 154 år mellom ny og gammel versjon av vannrøret i Nubbebakken i Bergen. PE-røret som er trukket igjennom det opprinnelige røret fra 1865 er utviklet i 2019 og ble installert for aller første gang i dette prosjektet. Bergen kommune er en banebryter innenfor området vann og avløp, og jakter stadig på smartere og bedre løsninger.

Nytt rør etter 154 år

I Nubbebakken, en sidevei til Kalfarveien, ligger to parallelle vannrør i støpejern fra henholdsvis 1865 og 1886. Frem til dags dato har disse to rørene forsynt området og bydelen med vann fra Svartediket.

Fornyer for fremtiden

Bergen kommune har en krevende topografi med mye infrastruktur, og er alltid på utkikk etter måter å fornye gammelt vann- og avløpsnett uten å grave mer enn nødvendig.

Senioringeniør i Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune, Trym Trovik, har ventet på dette helt spesielle røret som skal videreføre funksjonen til den historiske vannledningen i Nubbebakken.

Kommunen har benyttet samme typen rør i tidligere rehabiliteringsprosjekter, men denne gangen ville Trovik ha enda mer forsikring om at levetiden på det nye røret skal overgå levetiden til forgjengeren – og vel så det.

-Når vi først skulle gjøre det, så skulle vi gjøre det skikkelig, forteller Trovik.

Glad for at Bergen kommune utfordrer

-Vi er veldig glade for ledningseiere som utfordrer oss, slik Bergen kommune har gjort i dette prosjektet. Ikke minst er vi glade for muligheten til å gjøre oss praktiske erfaringer i reelle prosjekter. Det bidrar til at vi finner nye løsninger på utfordringer i fornyelse av vann og avløp, som også kommer andre til gode, sier Svein Rune Myhre i Olimb Rørfornying AS.

Les artikkelen i sin helhet her: