Gå tilbake til:
Du er her:

Mikroplast forurenser fjorden

Mikroplast i produkter til hud og hår fører til en stadig økende plastforurensing i fjordene våre.

  • Kjøp produkter med Svanemerket. I februar vedtok det nordiske miljømerket å forby mikroplast i skrubbekremer, sminke, såper og tannkrem.
  • Se etter «polyetylen/ polyethylene» på produktene i butikken, og unngå disse produktene!
  • Last ned appen "beat the microbead": Med appen skanner du strekkoden for å sjekke innholdet. Appen lister også opp produkter som fortsatt inneholder mikroplast (polyetylen/ polyethylene)
  • Si ifra! Har du funnet produkter med mikroplast? Eller vil du anbefale produkter uten mikroplast? Ta bilde av det og legg det ut på twitter, facebook, Instagram under emneknaggen #mikroplast, for å tipse vennene dine.

Hva er mikroplast?

Mikroplast er ørsmå plastbiter. Noe kommer fra skrubbekremer, tannkrem og andre produkter til hud og hår. Problemet med disse er at de renner ut med vaskevannet, og er så ørsmå at de unngår renseanleggene, og dermed kommer ut i havet. Bitene er fra 1 mm i diameter og nedover. Annen mikroplast kommer fra annet plastsøppel i havet. Her er det bølger og sollys som bryter i stykker fiskeutstyr, plastflasker, bæreposer og annet avfall til mikroplast.

Det er mye plast i fjorden og havet.

Plast brytes ikke ned og blir borte. Uansett hvor små bitene er. De blir værende i vannet, suger til seg miljøgifter, og blir på den måten bærere av de skadelige stoffene. Det er umulig for plankton, krepsedyr eller fisk å unngå mikroplasten, og den kommer inn i næringskjeden. Øverst i den står du og jeg som spiser fisk og sjømat.

Kjøp produkter med miljømerket Svanen

Kjøper du produkter med miljømerket Svanen unngår du produkter med mikroplast og minsker samtidig mengden av andre unødvendige kjemikalier i avløpsvannet.