Gå tilbake til:
Du er her:

Befolkning

Enkelte vil hevde at 279.792 bergensere er nok. Men det er fortsatt mange som ve' te' Bergen.

Bergen har tradisjon for å være en sammensatt by befolkningsmessig. I perioden 1600-1900-tallet var faktisk innflytterne i flertall. Det var mange tyskere som bodde her, men etter hvert kom en større andel fra nærmere omgivelser. Spesielt innvandret mange fra Nordhordland, Midhordland og Sunnfjord.

Blir dobbelt så mange

I dag utgjør innvandrerbefolkningen i Bergen 17,6 prosent av befolkningen. Og takket være universitetet og høyskolene er det også mange nordmenn fra andre steder i landet som velger å gjøre bergenser av seg.

Innbyggertallet har siden 2007 vokst med om lag 4000 i året i gjennomsnitt, og ved inngangen til 2018 var det 279.792 bergensere (bergenser nummer 250.000 ble født i 2008). Ifølge framskriving til Statistisk sentralbyrå vil innbyggertallet passere 300.000 i 2024.

Påvirket av været

Byen består av åtte bydeler, og rundt 237.000 av kommunens innbyggere bor utenfor sentrum. Terrenget gjør at bydelene er sterkt avgrenset fra hverandre, så mange innbyggere har en sterk lokal tilknytning til sin bydel.

Den sterke tilknytningen kan også ha noe med det bergenske engasjementet å gjøre. Bergenserne er ikke redde for å skille seg ut, og de er annerledes. Det friske været gjør bergenserne til et folkeferd med temperament, og det de liker minst, er nedsettende prat om Vestlandets hovedstad.

Enkelte bergensere ser faktisk på byen som et eget land, og derfra kommer uttrykket "Eg e'kje fra Norge, eg e' fra Bergen!"

MER OM BEFOLKNING OG LEVEKÅR I BERGEN?
Sjekk levekårsundersøkelsen 2011 her

BERGENSERE DU IKKE FORSTÅR?
Les deg opp på bergenske ord og uttrykk her