Gå tilbake til:
Du er her:

Har gitt nytt byrom i Årstad bydel navnet Anna Kreetz’ plass.

Det er opprettet et nytt byrom mellom Kiellandsgate, Edvard Griegs gate og Bjørnsons gate. Byrådet har gitt plassen navnet Anna Kreetz`plass.

I forbindelse med ferdigstilling av nytt mobilpunkt i krysset mellom Kiellands gate og Edvard Griegs vei sør for Årstad videregående skole, er det opprettet et nytt byrom mellom Kiellands gate/Edvard Griegs gate og Bjørnsons gate. Byrommet er et møtepunkt mellom flere sentrale gateløp på Kronstad. 

Begrunnelse for navnevalget

Illuastrasjon av nytt byrom
ANNA KREETZ PLASS: Det nye mobilpunktet i krysset mellom Kiellands gate og Edvard Griegs vei sør for Årstad videregående skole skal navnsettes.
Bilde: Asplan Viak

Plassen har fått navnet Anna Kreetz’ plass. Hun ble født i Stettin i 1840, nå Szczecin i Polen og var først bosatt i Oslo, før hun som 45-åring flyttet til Bergen for å starte Anna Kreetz industri- og husflidsskole for kvinner. Skolen ble startet i 1883 med økonomisk støtte fra Brennevinssamlaget i Bergen. I 1899 overtok Bergen kommune skolen og drev den videre som Bergen kommunale kvinnelige industriskole. Den skulle nesten 100 år senere danne grunnlaget for Krohnsminde videregående skole. I 2003 ble Krohnsminde slått sammen med Bergen yrkesskole til Årstad videregående skole.

Prosjekt gatenavn og kvinnehistorie

Anna Kreetz har satt tydelige spor etter seg, nettopp i området der det nye byrommet er plassert – ved Årstad videregående skole. Hun var en foregangskvinne både som kvinnelig fotograf i Oslo og som forkjemper for utdanning for kvinner.

Det er vedtatt at kommunen skal øke antall gater og plasser som tildeles navn etter kvinner. Byrådet har gitt navngitt nytt byrom i Årstad bydel for Anna Kreetz’ plass.

Les dokumentene i saken

Saken ble behandlet i byrådet 10. juni.