Vil sende forslag til forskrift om utleie av små elektriske kjøretøy på høring

Bymiljøetaten har utarbeidet forslag til lokal forskrift om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn i Bergen kommune.

Formålet med loven er å legge til rette for at utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn bidrar til fremkommelige og trygge offentlige rom, effektiv forvaltning, klimavennlige løsninger og godt miljø og lokalmiljø.

Utfordringer for fremkommeligheten 

Utleie av elsparkesykler fra offentlig grunn har de siste årene fått et stort omfang i Bergen. Den første utleieaktøren etablerte seg i juni 2020, og per i dag er det fem utleiere i kommunen. Elsparkesyklene har blitt et populært fremkomstmiddel, og kan være et positivt tilskudd til mobilitetstilbudet. Samtidig medfører det også store utfordringer for fremkommeligheten og tryggheten for andre trafikanter i Bergen, spesielt for blinde, svaksynte og bevegelseshemmede. 

Dette er hovedtrekkene

  • Utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn i Bergen kommune krever tillatelse fra Bergen kommune.
  • Kommunen kan gi tillatelse til inntil tre utleiere. Tillatelsen gjelder for 2 år.
  • Kommunen deles inn i 4 soner; indre sentrumssone, bygatesone, ytre urban sone og bydelssone. Indre sentrumssone tillates totalt 900 kjøretøy. I bygatesone tillates inntil 1500 kjøretøy. Antallsbegrensningen kan økes i løpet av tillatelsesperioden, dersom det vurderes som forsvarlig.
  • Det fastsettes foreløpig ingen antallsbegrensning i de øvrige sonene.
  • Totalt tillatt antall kjøretøy i sonene fordeles likt mellom utleierne som får tillatelse.
  • Den nærmere reguleringen av soner og områder skal være fleksibel og styres gjennom et delt datasett (API).
  • Det innebærer blant annet krav om at kjøretøyene plasseres og parkeres på areal som er dedikert til formålet i sone 1 (indre sentrumssone), samt hastighetsbegrensninger i gitte områder
  • Utleie skal være nattestengt alle dager i tidsrommet mellom klokken 01.00 – 05.00.
  • Det innføres gebyr for dekning av kommunens utgifter basert på selvkostprinsippet

Sendes på høring - frist 21. januar

Byrådet mener forslaget gir generelt et godt grunnlag for forvaltningen av byens felles byrom, som skal være tilgjengelige og trygge for alle å ferdes i. Spørsmålet om hvor langt kommunens eierrådighet over egen grunn strekker seg, er uavklart, og forskriftsforslaget kan bli gjenstand for vesentlige endringer senere når Høyesteretts avgjørelse foreligger. Men byrådet er likevel enig med Bymiljøetaten i at foreliggende forslag til forskrift sendes på høring nå med dette forbeholdet. 

Frist for å sende inn høringssvar er 21. januar 2022. Se hvordan du gir innspill her

Les dokumentene i saken

Saken ble behandlet i byrådet 9. desember