Gå tilbake til:
Du er her:
Helsearbeider i smittefrakk gjør klar til koronatest i bil.
TEST: Helsepersonell i kommunen som har vært på reise utenfor Norden må ta to tester for covid-19 når de er tilbake på jobb.
Bilde: OLA HENNING MÅLSNES

Helsepersonell må ta to koronatester etter reise utenfor Norden

Byrådet krever at alt helsepersonell i Bergen kommune som har vært på ferie utenfor Norden, må ta to koronatester før de tar til med pasientnært arbeid.

Byrådet har fredag 24. juli vedtatt en egen lokal forskrift med hjemmel i smittevernloven. Forskriften gjelder alt helsepersonell i arbeid for Bergen kommune. Den gjelder også dem som leverer helse- og omsorgstjenester etter avtale med Bergen kommune. Vedtaket tar utgangspunkt i nasjonale retningslinjer, men utfyller disse i forskriftsform.

Må beskytte brukerne

- Vi er fremdeles i en pandemi og alle må gjøre det de kan for å unngå smittespredning. Kommunen har et ansvar for å beskytte brukerne av våre helsetjenester fra smitte, enten de er på institusjon eller bor hjemme, sier fungerende byrådsleder Erlend Horn.

Nasjonale myndigheter har kommet med råd om at helsepersonell skal teste seg for koronavirus før de jobber med pasienter. Dette gjelder også når helseansatte har vært i "grønne" land eller regioner. Den nasjonale anbefalingen gir ikke noe anbefalt tidspunkt for testing. Med den lokale forskriften gjør byrådet dette forpliktende.

Må ta to tester

Helsepersonell i Bergen kommune som har vært i land utenom Norden, må ha to negative tester før pasientnært arbeid kan gjenopptas. Det kreves to tester etter ankomst til Norge med minst 48 timers mellomrom.

Den andre testen kan tas tidligst fem dager etter ankomst og senest åtte dager etter ankomst. Etter første negative svar kan personen jobbe, men ikke i pasientnært arbeid, og med minimum to meters avstand til andre ansatte. Dersom også andre test er negativ, kan personen gjenoppta pasientnært arbeid.

Les dokumentene i saken