Lokalmat
LOKALMAT: Byrådet ønsker mer fokus på lokal mat og lokale mattradisjoner, planen vil inneholde tiltak som bidrar til dette.
Bilde: Maren Gilhuus/Anne Baumann

Vil starte opp handlingsplan for Matbyen Bergen 2022-2025

Handlingsplan for Matbyen Bergen 2022 - 2025 er den første handlingsplanen som lages for å konkretisere strategien Matbyen Bergen 2019 - 2030.

Handlingsplanen skal være et bidrag i arbeidet med å nå målsettingen i byrådets plattform om at Bergen skal være en god by for alle. Bergen skal være en god by å besøke og en god by å bo i. Mat er et stadig viktigere element i profilering av byen, med vekt på lokal mat og lokale retter. 

Positiv effekt for lokale bønder

Planen vil ha betydning for kommunens håndtering av mat, og ha en positiv effekt for de mange lokale bøndene og lokalmat-aktørene i fylket som satser på matproduksjon. Byrådet ønsker å stimulere til økt bruk av byen, til mer fokus på lokal mat og lokale mattradisjoner, planen vil inneholde tiltak som bidrar til dette. Samarbeid, både internt og eksternt, er viktig for å lykkes i arbeidet med Matbyen Bergen. Handlingsplanen baserer seg på samarbeid med byens medlems- og nettverksorganisasjoner som har betydning og påvirkning for matfeltet.

Foreslår lengre tidshorisont

I bystyrevedtaket om Matbyen Bergen 2019-2030. UNESCO Creative City of Gastronomy fremgår at det skal utarbeides toårige handlingsplaner for arbeidet med Matbyen Bergen. Byråden foreslår å utarbeide handlingsplanen med en noe lengre tidshorisont, fire år. Begrunnelsen er at arbeidet med Matbyen Bergen er langsiktig og endringer skjer over tid. Intensjonen er at planen skal rulleres i 2026 for resten av perioden (frem til 2030), sammen med en statusrapport for perioden 2022-2025.

Fremdriften er lagt opp til at planarbeidet skal på intern og ekstern innspillsrunde første kvartal 2022 og at byrådet avgir saken våren 2022.

Saken skal behandles i byrådet 2. desember 2021.

Les dokumentene i saken her

Les mer om Matbyen Bergen og UNESCO Creative Cities of Gastronomy her