Line Berggren Johansen og Rune Bakervik ved dagens pressekonferanse
INFORMERTE PRESSEN:  Byråd for barnevern og sosiale tjenester Line Berggreen Jacobsen og byrådsleder Rune Bakervik.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Følger opp bekymringsmeldinger fra politiet som ikke har nådd frem

Barneverntjenesten er i full gang med å følge opp oversendelser og bekymringsmeldinger fra politiet som ikke har nådd frem på grunn av politiets feilbruk av Altinn i kommunikasjonen med kommuner.

Politidirektoratet har i dag informert om problemer med bruken av Altinn i kommunikasjonen med kommuner knyttet til straffesaker. Politiet har brukt en funksjon som har medført at kommuner ikke har hatt tilgang til digitale oversendelser og bekymringsmeldinger som politiet har ønsket å sende til kommunene. I Bergen kommune har dette særlig rammet barnevernstjenesten. 

Slik følges bekymringsmeldinger opp

Bergen kommune oppdaget problemet rett før helgen og har gjennom helgen hatt tett dialog med politiet for å få oversendt dokumentene på nytt. Totalt gjelder dette 118 oversendelser fra politiet til Bergen kommune i perioden 2020-2023. 77 av disse oversendelsene har vært til barnevernet. Barnevernstjenesten har vurdert alvorlighetsgraden og følger nå opp de viktigste meldingene først. 

Det er funnet 25 meldinger som er vurdert som bekymringsmeldinger, og undersøkelsene som er gjort, tyder på at 10 av bekymringsmeldingene har innhold som har vært ukjent for barnevernet. Disse er sendt til barnevernets sentrale byomfattende mottak, og de har avklart innholdet i meldingene. Mottaket har sjekket opplysningene opp mot fagsystemet, og er i kontakt med politiet, barna eller andre aktuelle parter der det er nødvendig. Mottaket har konkludert med at fem av sakene kan avsluttes uten videre oppfølging og i fem av sakene er det konkludert med at det er behov for videre undersøkelse. 

Av disse 118 oversendelsene er noen sendt til kommunens overordnete postmottak, og er til tross for at politiet ikke skal bruke denne kommunikasjonsformen, fanget opp av kommunes postmottak og sendt videre til rette vedkommende.

Vil sikre at systemene fungerer

- Vi kan ikke leve med en situasjon der vi er usikre på om bekymringsmeldinger til barnevernet kommer frem. For å være helt sikre på at noe slikt ikke kan skje igjen, vil vi sette i gang en ekstern gransking som skal sikre at vi er trygge på at alle bekymringsmeldinger som sendes til barnevernet faktisk kommer frem og følges opp, sier byrådsleder Rune Bakervik. 

- Dette er en alvorlig nasjonal situasjon, og det er alvorlig for oss i Bergen. Men det er aller mest alvorlig for barna det gjelder. Det viktigste vi gjør nå, er å følge opp sakene, familiene og ikke minst barna det gjelder, sier byråd for barnevern og sosiale tjenester, Line Berggreen Jacobsen.  

Tett dialog med nasjonale myndigheter

Bergen kommune har vært i dialog med nasjonale myndigheter gjennom helgen for å sikre at problemene følges opp og at andre kommuner får nødvendig informasjon om situasjonen. Kommunen har også orientert Statsforvalteren i Vestland og Datatilsynet.   

Digdir har også lagt ut informasjon om saken