Gå tilbake til:
Du er her:
Musikkpaviljongen og tulipanblomstring
NASJONALFARGER: Tulipanbedet rundt Musikkpaviljongen er plantet i rødt, hvitt og blått.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Slik blir 17. mai i Bergen

Endelig er vi tilbake til tradisjonell 17. mai-markering i vakre Bergen. Mange jobber nå døgnet rundt for å få byen klar. Her er nyttig informasjon for dagen.

Hovedprosesjonen i sentrum

Det er 17. mai-komiteen i Bergen som står for det offisielle programmet. Hovedprosesjonen stiller opp på Koengen klokken 10.15 og starter å gå idet kanonene på Skansen har fyrt av klokken 10.30. Flaggtoget går motsatt vei, fra Festplassen klokken 10.40. 

Kart over prosesjonene 17. mai
HOVEDPROSESJONEN: Kartet viser ruten for hovedprosesjonen. Råd stek er hovedprosesjon og flaggtoget. Blå strek er morgenprosesjonen.
Bilde: 17-mai.no

Se 17-mai-programmet time-for-time på 17-mai.no.
 

- Byen skal skinne

Park- og veidriftsavdelingen startet planleggingen av 17. mai allerede i fjor høst. Nå har de plantet rundt 17.000 vårplanter i sentrum, i tillegg til 28.250 blomsterløker, som skal blomstre fremover i mai.

- Akkurat nå jobber vi mye med renhold og rydding, vi klipper gress, vasker skulpturer, vanner, luker ugress og passer på blomster. Alt skal skinne på 17. mai, forteller leder ved Park utedrift i Park- og veidriftsavdelingen Trude Jordal. 

I år er Vikingskipet tilbake på Festplassen.

- Bjørken er tidlig i år, men det kommer litt an på hvor du henter den. Vi drar tidlig 16. mai og hogger, og så vil vi pynte Vikingskipet fra midt på dag og ut over. Siste døgnet før 17. mai, har vi folk ute som gjør siste finpuss og rydder boss. Før nasjonaldagen skal vi også fjerne “rosa snø” som drysser fra kirsebærtrærne rundt Smålungeren, utdyper hun. 
 

Smålungeren blomstring
ROSA SNØ: Park- og veidriftsavdelingen skal fjerne "rosa snø" etter kirsebærtrærne som blomstret før nasjonaldagen i år.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Rydder og sikrer

Også Veidriftsseksjonen ved Bymiljøetaten koordinerer et omfattende arbeid, med kosting av gater, omskilting og utplassering av sperremateriell frem mot den store dagen.

- I planleggingen samarbeider vi med nødetater og flere andre aktører for å sikre god fremkommelighet både for hovedprosesjonen, kollektivtrafikk og nødetatene på 17. mai. Og natt til 17. er vi flere titalls ute for å gjøre byen klar, forteller overingeniør ved Veidriftsseksjonen Gard Watnedal. 
 

Trafikk og kollektivtilbud

Et større område i Bergen sentrum er sperret for trafikk mellom klokken 7.00 og 24.00 på 17. mai (det åpnes for drosjer, buss og bybane etter klokken 15.00). Damsgårdstunnelen, Løvstakktunnelen og Nygårdstunnelen (mot sentrum) stenges i tidsrommet 08.30–12.00. Tunnelene er åpne for buss, taxi og utrykningskjøretøyer. Se mer informasjon om trafikkregulering på 17-mai.no

Skyss kjører søndagsruter, men med ekstra bybaner og buss før og etter prosesjonen. Skyss sin reiseapp er oppdatert med ekstraavgangene. Skyss informerer om rutetider her.
 

Slipp brannbilen frem

- Brannbilen trenger tre meter veibredde for å komme forbi, så tenk på dette når du parkerer bilen, oppfordrer kommunikasjonsleder ved Bergen brannvesen Trine Sommerlade. Hun minner også om brannsikkerhet i Vågen. 

- Mange fritidsbåter fortøyer i indre del av Vågen. Da er det viktig at brannsikkerheten ivaretas. Alle båtførere må sørge for å ha fungerende røykvarsler i båten og følge fortøyningsplanen for Bergen havn. Se råd for brannsikkerhet i båt   
 

17. mai-tog i Fana

Også i Fana er det tett program på nasjonaldagen. Selve prosesjonen har oppstilling ved Lagunen storsenter klokken 10.30, med avmarsj klokken 11.00, ned Fanavegen, videre ned Nesttunvegen, rundt bygget til Fana sparebank og inn i gågaten på Nesttun. Hele programmet i Fana ser du her.

Drikk gratis vann 

Bergen kommune har satt ut seks drikkevannsposter med gratis vann i Bergen sentrum. Her er det vann tilgjengelig hele døgnet. Du finner en post på Bryggen, Fisketorget, Vetrlidsallmenningen, i Byparken, Vågsallmenningen og Marken.

Vi minner samtidig om at det etter alkoholloven § 8–9 er forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling på gate, torg eller vei, i park eller på annen offentlig plass. Det gjelder også på 17. mai. 

Se også: Nye toaletter i Nygårdsparken og Nordnesparken
 

Lær deg flaggreglene

Bystyret har nylig vedtatt nye flaggregler for Bergen. På nasjonaldagen er det mannskap fra Bergen brannvesen som har ansvar for å heise flagg på alle de offisielle flaggstengene i sentrum. Er du usikker på når du skal heise flagg hjemme, vi hjelper deg med flaggreglene her.

Ellers lover værvarselet i skrivende stund sol på nasjonaldagen i sentrum – Yr.no gir deg varselet time for time her. Dette lover godt. 

Bergen kommune ønsker alle innbyggerne en fin markering 17. mai! 

arkivfoto prosesjonen
TRE ÅR SIDEN SIST: Etter to år med koronarestriksjoner skal Bergen igjen feire tradisjonell 17. mai med hovedprosesjon gjennom sentrum
Bilde: Ann-Kristin Loodtz