bilde av arbeid på skip ved Dokken
Bilde: stillbilde fra Dokkenarbeid - bildekreditt: PoppHeien

Popp & Heien - Dokkenarbeid

Dokkenarbeid er en tittel som brukes i dobbel forstand om arbeidsformer som handler om forflytting. Verket Dokkenarbeid vises på Kulturhuset under konferansen den 26.oktober.

Dokkenarbeid, installasjon i flere deler (hovedloop 27min)

av Sabine Popp og Jannecke Heien

Verket Dokkenarbeid vises på Kulturhuset under konferansen den 26.oktober.

Dokkenarbeid er en tittel som brukes i dobbel forstand. Den beskriver arbeidet som foregår på kaia: Handlinger og rutiner som gjennomføres ved lasting og lossing av containere, og observasjonen av disse handlingene. Videoopptakene er en del av den kunstneriske prosessen – observasjonene blir bearbeidet i atelierrom plassert i det samme havneområdet. Begge arbeidsformer handler om forflytting – av enten varer eller perspektiv. Arbeidsrom til begge står på spill i det vi diskuterer.

Vi ble interessert i et spesifikt objekt som betegnes som sko. Fire av disse skoene festes under en container for å låse den til skipet eller en annen container. Handlingen med å ta av eller sette på er sentral i lossing og lasting, der samarbeid mellom fire arbeidere skal koordineres presist: Kranføreren, en mann på skipet, en på kaia og stacker-kjøreren. Stacker’ er de svære truckene som løfter og flytter containerne på kaia.

bilde av container med containersko
Bilde: stillbilde fra Dokkenarbeid - bildekreditt: PoppHeien

Skoene er nøklene til å holde containeren på plass i en verdensomspennende økonomi som leverer varer til våre butikker eller hjem til oss i en pakke. Men satt brått ned på asfalten blir de til en forstyrrelse – en ’feil’ i systemet (lyden oppfattes som støy og asfaltoverflaten ødelegges).

Samarbeidssituasjonen er rimelig analog sammenlignet med kranføreres isolerte arbeidssituasjon under økende automatisering i havnen i Rotterdam, slik den er skildret av Allan Sekula og Noël Burch i filmessayet The Forgotten Space fra 2010.

Arbeideren på kaia i Bergen, som setter på og tar av skoene, forsvinner nesten i alt maskineriet her òg, men har samtidig den sentrale oppgaven som holder alt sammen. Fysisk arbeid og infrastruktur som sørger for flyt av varer og materialer i samfunnet, flyttes i økende grad ut av syne. Akkurat som landskapene materialer er tatt fra. Vi kan få utfordringer med å se sammenhengene.

Bergen Ateliergruppe har sine lokaler i Havnelageret på Dokken. Gjennom samtaler og praktiske øvelser har de nylig utforsket og kartlagt noe av det geografiske og mentale arealet på Dokken. Som et ledd i prosjektet har Sabine Popp og Jannecke Heien gått sammen om Dokkenarbeid. En del av prosjektet var en dialog om den usikre situasjonen om fremtidens arbeidsplass vi deler med arbeiderne. Undersøkelsene hadde ikke vært mulig uten velvilje fra Bergen Havn, og tålmodighet fra arbeidernes side – stor takk til alle involverte!

 

(eng.)

on Dokkenarbeid (trans. dockworks)

Jannecke Heien and Sabine Popp

Bergen Ateliergruppe is located in the largest warehouse of Bergen’s harbour (Havnelageret). They have recently investigated and mapped some of the geographical and mental area at Dokken, by conversations and practical exercises. As part of these activities, Sabine Popp and Jannecke Heien have joined in Dokkenarbeid. The project is accompanied by dialogues on the insecure conditions for future work space we share with the workers.

The title Dokkenarbeid/ dockworks holds a double meaning. It refers to work done on the quay: actions and routines carried out in the chain of loading and unloading containers, and the observation of these actions. The video recordings are part of the artistic labour – the observations are processed in the studio located in the same harbour area. Both modes of work imply displacement – of either goods or perspective. Space and place for the work done, is at stake for both, in what we discuss.

We got interested in a specific object which – at least in Norwegian – is called ’shoe’. It is at the core of a precisely coordinated co-action involving four workers. The shoes keep the container in place in a global economy. However, abruptly set on the ground, they scratch disruptively the surface.