Gå tilbake til:
Du er her:
FIKK JUBILEUMSBLAD: Eivind Sæle (t.v) og Jørgen Glettestad synes jubileumsbladet ser spennende ut.
FIKK JUBILEUMSBLAD: Eivind Sæle (t.v) og Jørgen Glettestad og resten av 6. trinn får lære mer om Bergens historie, kulturarv og egenart i Leseplanetens jubileumsblad.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Lanserte jubileumsblad i historietimen

Fredag ble det en historietime utenom det vanlige for elevene ved 6. trinn på Christi Krybbe skoler, med lansering av jubileumsblad og besøk av skolebyråden og to historikere.

Bergen fyller 950 år i 2020, og formidling av byens historie er en viktig del av jubileet. Sammen med en rekke samarbeidspartnere, blant annet Etat for skole i Bergen kommune, har forlaget Leseplaneten laget et eget jubileumsblad rettet spesielt mot mellomtrinnet.

INNLEDET HISTORIETIMEN: - Vi er heldige som bor i verdens fineste by, en by som har en lang og spennende historie, sa skolebyråd Endre Tvinnereim. Til høyre Camilla Skogseth Clausen, redaktør og daglig leder i forlaget Leseplaneten. Bilde: Kristin Bergitte Hauge
INNLEDET HISTORIETIMEN: - Vi er heldige som bor i verdens fineste by, en by som har en lang og spennende historie, sa skolebyråd Endre Tvinnereim. Til høyre Camilla Skogseth Clausen, redaktør og daglig leder i forlaget Leseplaneten.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Forteller historien på en annerledes måte

I bladet skildres Bergen historie på en annerledes måte.  En miks av fakta, quiz, kryssord og illustrasjoner gjør stoffet spennende og tilgjengelig for de unge. 

Elevene får vite mer om  hvordan Bergen ble til og har vokst frem til det den er i dag. De kan lese om Hansatiden, bybrannene og bekkalokk, lære seg sanger om Bergen og få oppskriften på skillingsboller.

- Vi ønsker at bladet skal bidra til en skolene enkelt kan inkludere jubileet i undervisningen, forteller Camilla Skogseth Clausen, redaktør og daglig leder i forlaget Leseplaneten.

Clausen har bakgrunn som språkforsker og brenner for å formidle kunnskap til barn og unge.

-  Under jubileet skjer det mye for voksne. Jeg synes det er viktig at barna også får tilgang til historien vår. Det er dyktige fagmiljø her i byen, men vi må formidle i et format som treffer de unge, sier hun.

Brannene som formet Bergen

Jubileumsbladet ble trykket i sommerferien, litt forsinket på grunn av koronasituasjonen. Fredag  ble det offisielt lansert under en historietime på Christi Krybbe skoler.

Elevene på 6. trinn fikk besøk av Bente Opheim Brathetland, førstelektor i historie og Morten Hammerborg professor i historie – begge fra Høgskulen på Vestlandet (HVL). Skolebyråd Endre Tvinnereim var også til stede. 

 ENGASJEMENT: Professor Morten Hammerborg kunne fortelle at han selv har vært elev ved Christi Krybbe skoler. Sammen med kollega Bente Opheim Brathetland, førstelektor i historie ved Høgskolen på Vestlandet, holdt han en spennende forelesning om Bergens historie. De to historikerne møtte engasjerte elever som stilte mange spørsmål. 
ENGASJEMENT: Professor Morten Hammerborg har selv vært elev ved Christi Krybbe skoler. Sammen med kollega Bente Opheim Brathetland, førstelektor i historie ved Høgskolen på Vestlandet, holdt han en spennende forelesning om Bergens historie.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Morten Hammerborg fortalte blant annet om bybrannen i 1916, og viste bilder av et Bergen i ruiner. Det gjorde inntrykk på elevene.

- Brannen var en katastrofe av dimensjoner. Tenk å våkne opp til dette synet. Som dere ser er nesten alt borte, det er kun mursteiner igjen, sa Hammerborg.

Elevene fikk også vite mer om skolen sin. Den ble bygget i 1739 og er Norges eldste barneskole og Bergens første fattigskole – det vil si en skole for vanlige byfolk. Bente Opheim Brathetland kunne fortelle at området mellom skolen og Mariakirken hadde fem kirker i middelalderen. 

Historikere og byråd møtte en gjeng kunnskapsrike og engasjerte elever som hadde mange spørsmål og kommentarer underveis.

Kontaktlærer for 6. trinn, Rune Ellertsen, ser frem til å ta materialet i bruk.

- Vi tenker å bruke bladet  i undervisningen fremover, sier han. 
 
LES MER  OM JUBILEUMSBLADET:
Feirer jubileum med jubileumsblad for mellomtrinnet