Gå tilbake til:
Du er her:
Skolebarn og orkester øver til Festspill-konsert.
SANG: Femteklassinger blir bedre kjent med klassiske musikk gjennom prosjekt "Gåsehud".
Bilde: Vibeke Blich

Skoleelever skal gi "gåsehud" til byens seniorer

Under Festspillene i Bergen skal femteklassinger fra fire ulike skoler fremføre klassiske verk sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Få en smakebit fra fremføringen.

Femteklassingene Mathias, Tomine, Monika, Nickolai, Ahmad og Phoenix fra Seljedalen skole er klare for å skinne med de store.

Elever fra Seljedalen skole.
GØY: Mathias, Tomine, Monika, Nickolai, Ahmad og Phoenix fra Seljedalen skole
Vibeke Blich

– Vi har øvd i flere uker, helt siden i høst. Dette blir vår første konsert når vi skal synge for pensjonistene under Festspillene i mai, sier Mathias Pinones.

– Det er veldig gøy å synge. Jeg tror de eldre vi skal synge for vil komme til å like konserten vår godt, for sangene vi synger er veldig fine, sier Tomine Hannevig.

- "Dies Irae" er min favoritt, den er veldig gøy å synge, synes Monika Janauskaite.

- Huskes for alltid

45 elever femteklassinger fra Apeltun skole er klare til å synge av full hals, noe lærerne Eileen Ådland, Anette Huust og Marte Akselberg er svært fornøyde med.

– Vi feiret riktignok skolens 10-årsjubileum i Grieghallen, men det var disse femteklassingene for unge til å få med seg den gangen. Nå er det endelig deres tur. Dette tror jeg blir en flott opplevelse for ungene, sier Ådland.

Elever fra Apeltun skole.
SANGFUGLER: Ella Sofie Vikøren og Olav Glesnes Ferning fra Apeltun skole.
Bilde: Vibeke Blich

Lærerne enes om at det er kjekt å gjøre noe samlende som trinn.

– Ungene har nok lært litt om tålmodighet i dette prosjektet, og det har de godt av. Men de har også lært å bruke stemmen, synge ut og åpne opp, sier Huust.

Hun legger til at dette nok er klassisk musikk som barna vil komme til å huske for alltid. Femteklassingene Ella Sofie Vikøren og Olav Glesnes Ferning bekrefter dette.

– Jeg liker å synge. Tekstene var litt vanskelige i begynnelsen, men nå går det fint, sier Olav Glesnes Ferning.
–Det er kjekt å lære seg å synge på andre språk, sier klassevenninnen Ella Sofie Vikøren.

SE VIDEO FRA ØVINGEN:

Hva er Gåsehud-prosjektet?

Musikkprosjektet ledes av Barit Cardas og har fått det har fått det velklingende navnet "Gåsehud". Invitasjonen om å delta i festspillkonserten sammen med Harmonien gikk ut til alle skoler i Bergen. Fire skoler meldte seg på. Det var Fridalen, Apeltun, Seljedalen og Møhlenpris. Koret består da av et sted mellom 160 og 170 unge korister som dirigeres av Cardas når hun pendler til Bergen en gang i måneden.

Lærere og elever ved Apeltun skole.
SAMMEN: Elever fra Apeltun skole er klare til å synge av full hals, noe lærerne Eileen Ådland, Anette Huust og Marte Akselberg er svært fornøyde med.
Bilde: Vibeke Blich

Det er ikke enkle tekster barna har måttet lære seg. Repertoaret består blant annet av en sats fra operaen "Den solgte brud", Carmen, Requiem av Mozart, Nabucco av Verdi, Wagner og Händel. Barna har øvd siden august, og synger både på italiensk, russisk, norsk og engelsk.

– I dag er første øving med orkesteret. På konsertdagen i mai holder vi to konserter på en og samme dag. Først en gratiskonsert for deltagere på demenskonferansen og elever fra de fire deltagende skolene. Beboere på eldresentre og sykehjem med følge, folk ved institusjoner og helsepersonell, har også mulighet til å gå på konserten på dagtid. Gratisbilletter kan reserveres i Grieghallens billettkontor. I tillegg holder vi en konsert om kvelden. Da får Gåsehud-koret og Bergen Filharmoniske Orkester også med seg pianist Charlie Albright, som skal spille Festspillenes signaturverk, Griegs pianokonsert i a-moll. Begge konsertene holdes i Grieghallen, forteller Cardas.

Debut på scenen

Hun understreker at for mange av barna er dette første gang på en scene, og de færreste har fra før av noe forhold til et orkester eller det å stå på scenen i Grieghallen.

– Det har en enorm effekt at de får møte orkesteret før selve konsertene. Da girer alle litt opp. Fra nå og frem til mai, så kommer dette til å være et vendepunkt for Gåsehud-koret, tror prosjektlederen.

Koret av femteklassinger beveger seg til musikken.
TAKTFAST: Koret av femteklassinger beveger seg til musikken.