Bilde av skulpturen "Soluret, midt i sykkeltunnelen.
KUNSTPAUSE PÅ HALVVEIEN: Midtveis i tunnelen finner du skulpturen "Soluret". Her passer det kanskje med en pause, med kunst på veggene og fine benker til å sitte på.
Bilde: Asle Bentzen

Bli med på prøvetur i sykkeltunnelen

15. april åpner den tre kilometer lange gang- og sykkeltunnelen mellom Minde og Fyllingsdalen. Her kan du få en sniktitt på tunnelen.

Tunnelen går parallellt med siste del av linje 2 med Bybanen, fra Kristianborg til Oasen kjøpesenter. Traseen er seks meter bred, der 3,5 meter er sykkelfelt og 2,5 meter er holdt av for gående. Det blå gangfeltet er dekket av støtdempende material. 

Se video nederst i artikkelen. 

– Åpner for muligheter

Tunnelen er verdens lengste tunnel som er tilrettelagt for både gående og syklende.

– Vi liker rekorder i Bergen, og nå får vi verdens lengste sykkeltunnel. Mange kommer til å gå og mosjonere her inne også. Det åpner for mange artige muligheter som løp og konkurranser, sier byrådsleder Rune Bakervik. 

– Og som oppvokst i Dalen så heier jeg selvfølgelig på alle nye veier som leder folk inn mot Fyllingsdalen, sier han. 

Raskere til byen 

Å sykle vil ta mellom 8-10 minutter for en alminnelig hverdagsmosjonist. Det er en svak helling i retning Bergen sentrum. 

Bybanen utbygging beregner at en sykkeltur fra Oasen til Haukeland vil ta rundt 20 minutter (5,6 km) og fra Festplassen til Oasen rundt 25 minutter (7,8 km).

Det er full kameradekning i hele tunnelen. Videoovervåking ved hver av inngangsportalene. Med 250 meters mellomrom finner du nødtelefoner. Hver nødtelefon har også kameraovervåkning. Det er høyttalere i hele tunnelen for eventuelle varslinger.

Se video fra vår gjennomsykling (syklisten har motvillig gått med på å erkjenne at hastigheten er tatt opp noen hakk):