Gå tilbake til:
Du er her:
Høytrykkspyling av Festplassen
SOM NY IGJEN: Nå vaskes hele Festplassen og renses fri for inngrodde tyggegummi. Torgallmenningen er ferdig, og neste for tur er blant annet Torget og Bibliotekplassen.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Får byen til å skinne

- Det er et tålmodighetsarbeid, forteller Aram som i disse dager spyler byallmenninger fri for tyggegummi. Bymiljøetaten har fått en million fra koronapakken til arbeidet.

I klassisk bergensvær med oppover-regn i kastene, var Aram Pada godt i gang med det møysommelige arbeidet på Festplassen fredag.

Tchikou Dit i regntøy og hjelm
TRIVES UTE: Tchikou Dit fjerner mose mellom hellene på byens prydplass.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

- Dette området har tatt oss fem timer, forklarer han og viser til innhengningen på cirka 10 x 10 meter.

- Nå skal vi fortsette ned i en akse bort til vannet. Tyggegummi kan være litt vanskelig å få løsnet. Du må spyle ganske hardt, så det er et arbeid som tar tid.

Lenger nede på plassen står Tchikou Dit med hakke og skraper mose av mellom hellene. Tålmodighetsarbeid det også, i klissvått bergensvær. 

- Haha. Jeg har bodd lenge i Bergen nå og er vant med regnet, så jeg har ikke problemer med dette, smiler han.

Mosefjerning
 
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Koronamidler

Bymiljøetaten har fått de ekstra midlene fra "Koronapakken" og bidrar til økt sysselsetting gjennom sommeren.

- Vi brukte egne midler på den første omgangen med tyggisfjerning på Torgallmenningen. Resultatet ble så vellykket at vi ønsket å gjøre det samme flere steder i byen. Derfor benyttet vi muligheten til å søke om penger til formålet, forklarer ansvarlig for renholdskontrakten Johanne Jensen Vikeså. 

Det er Bymiljøetaten sin driftsentreprenør Løvaas Maskin AS som har ansvar for arbeidet. Både Tchikou og Aram er så ansatt til oppdraget gjennom Bergen bemanning på Nesttun.

- Jeg har fått jobber gjennom for Bergen bemanning i fem år, og trives veldig godt med det. De er flinke til å finne jobb, sier Tchikou. 

Aram Pada
TÅLMODIG: Aram Pada har vært i sving med gaterengkøring i flere uker.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Flere allmenninger for tur

Fra før er Kong Olav Vs Plass, Nedre Ole Bulls Plass og Torget ferdig spylt og renset. Etter Festplassen skal de også ta fortau ved Ole Bulls Plass, fortauet rundt teateret, fortauet mellom Torgallmenningen og Torget, Vågsallmenningen, Tårnplass, området ved Murallmenningen og Biblioteksplassen. 

- Hvis vi har mer midler, kommer vi til å ta enda flere steder, lover Jensen Vikeså. 

Bli med å holde byen ren

Bymiljøetaten vil samtidig oppfordre folk til å kaste tyggegummi og annet søppel i bosspannene og bidra til å holde byen fin og ren. Det er også laget en veileder på kommunens nettside for hvor du kan melde inn om ulike former for forurensning og forsøpling. Bruk den gjerne.