mange som bader i Damsgårdssundet
Badeklubben på Fløttmannsplassen er blant de nominerte
Bilde: Cecilie Nordvik

Her er de nominerte til Bylivsprisen 2023

Det er kommet inn mange gode forslag til hvem som fortjener Bylivsprisen 2023. Her er årets nominerte.

Hvem som til slutt vinner prisen, blir offentliggjort på Byutviklingskonferansen i Grieghallen 24. november, og vinneren mottar 50.000 kroner fra Bergen kommune. Premien skal brukes til å gi noe tilbake til byen.  

Kriterier 

  • Prosjektet/aktørene skal bidra til å fremme bylivet og gjøre byen mer aktiv og attraktiv. 
  • Tiltakene kan være varige eller midlertidige, men bør henvende seg til et bredt spekter av byens befolkning og være åpent for alle.   
  • Prosjektet skal gjøre det lille ekstra, slik at Bergen blir et bedre sted å være. 
  • I år er juryen spesielt på jakt etter kandidater som har laget nytt liv i lokaler som ellers ville stått tomme, men det er ikke et absolutt kriterium.  

 

Juryen består av Tarje Wanvik, direktør i Plan- og bygningsetaten (juryleder), byantikvar Johanne Gillow og direktør i Bymiljøetaten, Lise Reinertsen. 

De nominerte er: 

Initiativ: Laksevåg 

Park med barn som bygger LEGO og folk som slapper av
Bilde: Initiativ:Laksevåg

Initiativ:Laksevåg jobber hele tiden for å skape møteplasser for nærmiljøet, både inne og ute. De samler naboer og skaper samhold og glede gjennom ulike arrangement gjennom hele året. Initiativ:Laksevåg er en nærmiljøorganisasjon som i over 10 år har arbeidet for at Indre Laksevåg skal bli et bedre sted å bo. De jobber hele tiden for å finne nye måter for å samle folk på Laksevåg. Dette bidrar til et fellesskap på tvers av kulturer og generasjoner, og gir et etterlengtet tilbud til mange familier. Hvert år er det nabofest i Håsteinarparken. Her samles godt over 100 små og store naboer til grilling, lek, musikk og sosialt samvær. Et nytt prosjekt som settes i gang i høst, er nabomiddag.  

Bærekraftige liv Nordnes 

Bymarked på Nordnes
Bilde: Bærekraftige Liv Nordnes

Bærekraftige liv Nordnes gjør Nordnes og Bergen til et bedre sted å bo. Tiltakene er åpne for alle. Her skapes viktige møteplasser for de lokale, men det kommer også folk fra andre deler av byen til arrangementene. Bymarkedene skaper møteplasser som bidrar positivt til fellesskapet, og de er viktige sosiale møteplasser. Bærekraftig liv Nordnes (BLN) ble etablert i august 2019, og siden den gang er det gjennomført 65 markedsdager. Her er gjenbruk viktig, og man finner “alt mulig”. Snart blir det julemarked som skal vare i 8 dager.  

Badeklubben Fløttmannsplassen 

folk som bader i Damsgårdssundet
Bilde: Cecilie Nordvik

Et lavterskel gratistilbud for alle. Hver tirsdag klokken åtte kan man hive seg med en badeglad gjeng ved Fløttmannsplassen. Initiativet begynte med noen få ansatte hos Godt Brød, men flere og flere har hevet seg med - både studenter, naboer og andre. Et bylivstiltak som gir en kickstart på dagen, det er inkluderende og bra for folkehelsen.  

 

 

 

Bærekraftige Liv Kronstad 

Julemarked med mange mennesker, Kronstad
Bilde: Bærekraftige liv Kronstad

En liten gjeng lokale initiativtagere har etablert et aktivt «bærekraftig liv» på Kronstad med julemarked og Kronstadfest om sommeren som høydepunkter. De har etablert et godt samarbeid med Veteranenes hus på Kronstad hovedgård og fått enda mer liv i den gamle staselige bygningen og hagen. Hovedgården brukes aktivt av stiftelsen "Krigsveteranenes Minne”, men hagen og det gamle flotte bygget er blitt enda mer tilgjengelig for nabolaget med flere ulike arrangementer. 

"Vårt hus" i Fløenbakken boliglag 

Hage med masse folk
Bilde: Trygve Andresen

Boliglaget i Fløen hadde i sommer en konsertforestilling sammen med beboerne etter initiativ fra komponist Ørjan Matre, og organisert av Kode i Bergen  Arrangementet bestod av 5 minikonserter fordelt på 4 leiligheter og fellesareal, og i tillegg åpnings- og avslutningskonsert i hagen. Mange av beboerne ble involvert som husverter og guider, og totalt 90 betalende gjester var med på den guidede opplevelsen, i tillegg til noe flere på de gratis åpnings- og avslutningskonsertene i hagen. I hagen var det også kakesalg med lokal bakst, kunst- og bildeutstilling fra gamle dager, og videointervjuinnspillinger med eldre beboere som kjenner nabolaget fra gammelt av.  

Forsvarsbygg 

Koengen
Bilde: Nina Blågestad

Deres målrettede arbeid med å åpne Bergenhus Festning mer opp for allmenheten har allerede gitt mange bergensere muligheten til å besøke og oppholde seg på festningen. Noen bygninger har fått ny bruk, og andre er aktuelle å åpne for nye aktiviteter. Festningens beliggenhet mellom fjord og fjell med utsikt i flere retninger, gjør den attraktiv som arbeids-, kultur- og besøkssted.  

Marinehallen 

Marinehallen
Bilde: Svein Olav Høysæther

Marinehallen på Marineholmen var lenge en forlatt industribygning som hadde mistet sin opprinnelige hensikt. Takket være et godt samarbeid mellom GC Rieber Eiendom og gjengen bak det nåværende Marinehallen-konseptet, fikk hallen en ny start, og er i dag et pulserende kultursentrum med et bredt spekter av arrangementer. Hallen har hittil rommet alt fra kunstutstillinger, konserter, sommerskole for Vilvite, teaterforestillinger og gjenbruksmarkeder. Marinehallens varierte program appellerer til mennesker i alle aldre og samfunnslag, og har resultert i et dynamisk miljø som samler byens befolkning. 

Open House Bergen  

Logo Open House, blå og hvit med kart over by og hus

Open house har siden oppstart i 2022 bidratt til å fremheve flotte bygg fra ulike epoker i byen vår, og fått private og offentlige byggeiere til å åpne husene sine for allmennheten. Alt arbeidet er basert på frivillighet, og en felles interesse for å oppleve og forstå arkitektur og byhistorie. Open house 2023 gikk over to døgn i september, som et gratis arrangement til hele byens befolkning, åpent for alle. Antall registrerte var i underkant av 3000 personer.  Open house vil fortsette å gjennomføre "arkitekturfestival" i årene som kommer, og vil med dette strekke seg det lille ekstra, i en frivillighetsdugnad for at Bergen skal bli et bedre sted å være.  

Bergen Laugarlag for prosjektet Laugaren 

Ferdigbygget badehus
Bilde: Fredrik Bedsvåg

Laugaren er en flytende badstue og kulturarena ved USF Verftet som åpnet oktober 2023 etter 5 år med mobilisering og bygging på dugnad. Et grasrotinitiativ med mål om å bidra til at sjøfronten i Bergen blir like tilgjengelig som Byfjellene ved å skape en vakker, rimelig og sosial møteplass som senker terskelen for å komme i kontakt med sjøen og hverandre. Helt fra begynnelsen har prosjektet handlet om å samle folk og skape liv i byen. Byggeprosessen i seg selv har skapt mye nytt liv på Laksevåg verft gjennom kunnskapsdeling, dugnad, gratis fester og foredrag. Over 70-80 personer har vært involvert i bygging, organisering og innsamling av midler siden starten. Prosjektet drives på frivillighet og holder lave priser på drop-in badstu slik at dette er et tilbud så mange som mulig kan ta del i.  

Fabrikken 

Bygningen Fabrikken
Bilde: BOB

Fabrikken i Damsgårdssundet bidrar til å fremme bylivet på en positiv måte. Arkitekturen tar vare på en del av forhistorien i området, og har skapt liv i gamle lokaler som inviterer nabolag og byens øvrige befolkning inn.  De tre første etasjene er restaurert og transformert til moderne kontor og næringslokaler. BOB ønsket å skape mer liv i gaten og området rundt. Første etasje er leid ut til Godt Brød, som har lokaler ut mot Fløttmannsplassen og sjøen. Dette bidrar til at området får en sosial møteplass, og at flere får oppleve den gode atmosfæren i de gamle lokalene. Her er det også uteservering der folk kan se på bylivet, båtlivet og utsikten mot byfjellene. I tillegg er det bygget en utedusj på bryggekanten for å tilrettelegge for de badeglade.  Kombinasjonen av leiligheter, kafé og kontorlokaler tilfører mye liv i området rundt Fløttmannsplassen.