Gå tilbake til:
Du er her:
Miljøkajakk i Store Lungegårdsvann
GRATIS Å LÅNE: Få flotte opplevelser på sjøen og bidra til å holde kysten vakker - helt gratis. Miljøkajakkene er stabile og greie å padle. Du får med klype til å plukke boss, bosspann, redningsvester og årer.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Nå kan du låne kajakk – helt gratis

Den eneste betingelsen er at du tar med deg litt boss i løpet av padleturen.

Bergen er først ut i Norge med Miljøkajakken. Tre kajakker er nå plassert ved ADO arena, og flere kommer. Konseptet er enkelt: Alle kan få låne kajakker og utstyr gratis, på ett vilkår:

– Prisen du betaler, er at du plukker litt boss på padleturen, sier Dag Seter, daglig leder i Bergen og Omland Friluftsråd, som administrerer Miljøkajakken på vegne av Bergen kommune.

– Kajakkene er veldig stødige

Konseptet Miljøkajakken kommer fra Danmark (greenkayak.org), og finnes nå i fem danske byer. Også Hamburg og Dublin har bestemt seg for å skaffe miljøkajakker.

Kajakkene vi nå har fått i Bergen, er enkle å manøvrere, forsikrer Seter.

– De er åpne, veldig brede og stødige. Det skal mye til for at en slik kajakk går rundt, sier han.

Personer som låner kajakkene er likevel forsikret, i tilfelle noe skulle gå galt. Samtidig må du skrive under på et skjema der du forsikrer at du kan svømme. Det må også være med en person som er minst 18 år gammel, som kan ta ansvar for yngre padlere.

Bidrag til en renere kyst

Målet med Miljøkajakken er todelt. For det første handler det om å gi bergenserne en enkel tilgang til opplevelser på sjøen. Samtidig vil Miljøkajakken være et bidrag til å holde kysten vår ren og pen.

– Det handler om å redusere marin forsøpling. Du får med deg en klype og et spann til bosset. Når du er ferdigpadlet og fornøyd, låser du kajakken, leverer nøkkelen, veier avfallet på en fiskevekt og leverer strandryddesekken, sier Seter.

Kajakkene bestilles på nettet

De tre miljøkajakkene som er tatt i bruk, ligger ved ADO arena. Du bestiller padleturen gjennom nettsiden greenkayak.org.

Utstyret du trenger får du utlevert i resepsjonen på ADO arena. Både padleårer, redningsvester, bosspann og klyper til å plukke boss er gratis å låne. Kajakkene finner du i Store Lungegårdsvann, like utenfor ADO arena. Etter padleturen kaster du bossekken i konteineren som er plassert like ved kaien.

– Der er det allerede blitt fylt opp med boss, sier Seter bare et par dager etter at booking-løsningen er satt i drift.

Flere kajakker kommer

Foreløpig har Bergen kommune kjøpt fem kajakker. Hvor de to siste skal plasseres, er ennå ikke helt bestemt.

– Først har vi lyst til å skaffe oss noen erfaringer med ordningen ADO arena, sier Seter.

Videre på internett

Flere artikler