Bossnedkast i Strømgaten, med togstasjonen i bakgrunnen.
Beboere i Marken, Veversmauet og Nordre Grønnevollen kan nå ta i bruk bossnettet.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Nå kan flere deler av sentrum bruke bossnettet

Onsdag 4. oktober åpnet "det grønne bossnettet" for beboere i Marken, Nordre Grønnevollen og Veversmauet.

Omvisning på terminalen på Nygårdstangen.
Fra terminalen på Nygårdstangen.
Bilde: BIR

Bossnettet i Bergen er et av verdens største og mest avanserte underjordiske anlegg for bossinnsamling. Flere tusen beboere i sentrum har siden 2015 benyttet det vi kaller «det blå nettet», som har terminal i Jekteviken. 

“Det grønne nettet” som åpnet 4. oktober, har terminalbygg på Nygårdstangen og rørnett som strekker seg fra Tårnplass – Valkendorfsgaten – Strandkaien –Byparken – Marken og Nygårdstangen. Det er beboere i Marken, Nordre Grønnevollen og Veversmauet som først kan ta i bruk dette bossnettet. Flere deler av nettet vil bli tatt i bruk etter hvert, og i 2024 åpnes det for cirka 1000 nye husholdninger. 

Representanter fra Buekorpset Markens Bataljon leder an fra bossnetterminalen til åpningsmarkeringen i Marken. Og bak dem kommer konsernsjef i BIR, Borghild Lekve og byråd for klima, miljø og byutvikling, Ruth Grung.
Markens Bataljon ledet an fra bossnetterminalen til åpningsmarkeringen i Marken. Bak dem kommer konsernsjef i BIR, Borghild Lekve og byråd for klima, miljø og byutvikling, Ruth Grung.
Bilde: BIR

Rydder vekk flere hundre bosspann  

Bossnettet frakter avfall under bakken ved hjelp av luft. Det erstatter tradisjonelle bosspann og bidrar til økt kildesortering.  

– Ved innføring av bossnettet blir flere hundre bosspann i området ryddet vekk. Dette har stor betydning for brannsikkerheten i et tettbebygget trehusområde. Det blir også mindre mat til rotter og måker, og færre bossbiler og mindre tungtrafikk i byen. Alt i alt vil dette gjøre Bergen til en renere og penere by, sier Lise Reinertsen, direktør i Bymiljøetaten.  

Geir Haveraaen taler til de fremmøtte.
Geir Haveraaen fra Bymiljøetaten var konferansier for åpningen i Marken.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Feiret åpningen med bruktmaked og show 

Bergen kommune og BIR markerte den viktige milepælen med omvisning på den nye terminalen på Nygårdstangen, «avduking» av de nye bossnedkastene, bruktmarked og show for barna.

Byråd for klima, miljø og byutvikling, Ruth Grung, fikk æren av å kaste den første posen i de nye bossnedkastene. 

–  Dette er et eksempel på det gode samarbeidet vi har i denne byen. At vi i dag “begraver” alle bosspannene i smitt og smau rundt her betyr enormt mye, og utbyggingen av bossnettet har også bidratt til mye bedre gaterom, sa byråden. 

Byråd for klima, miljø og byutvikling, Ruth Grung, avduker bossnedkastet sammen med prosjektleder Ørjan Mjøs i BIR.
Byråd for klima, miljø og byutvikling, Ruth Grung, avduker bossnedkastet sammen med prosjektleder Ørjan Mjøs i BIR.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Direktør for BIR, Borghild Lekve, takket modige politikere i Bergen for at det grønne bossnettet i dag er blitt en realitet. 

–  Det ble lagt bybanespor i Kaigaten i 2008 benyttet man anledningen til å legge rør til bossnettet uten å i det hele tatt vite hvilken retning bosset skulle suges. Dette var før det var avklart hvor terminalen skulle ligge, så det var en tøff avgjørelse å ta. Noen vil til og med si at det var galskap, men hadde de ikke vært så modige ville vi ikke hatt det grønne nettet i dag, sa Lekve.   

Barnehagebarn ser på to ansatte i VilVite som drar opp ballonger fra en eske.
VilVite lærte barnehagebarn viktigheten av å kaste boss på riktig sted ved hjelp av kule effekter.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Barnehagebarn fikk opplæring

Etter taler og blomsterutdeling var det barnas tur. VilVite viste barnehagebarna hvordan bossnettet fungerer ved hjelp av egg, lys og en glasskolbe. De fikk lære om gjenbruk og resirkulering ved hjelp av blikkbokser, ballonger og flytende nitrogen, og etter showet fikk barna prøvesitte den elektriske bossbilen, EL-Boss. 

Det er BIR Infrastruktur AS som står for utbyggingen av bossnettet, og alt gravearbeid i sentrumsgatene koordineres av Graveklubben.

Barn står i kø for å klatre opp i en bossbil.
Barna fikk prøvesitte en bossbil.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø
Elever fra miljøgruppen til Rothaugen ungdomsskole arrangerte bruktmarked under åpningen.
Elever fra miljøgruppen til Rothaugen ungdomsskole arrangerte bruktmarked under åpningen.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Les mer om: