Fordelen med mikrosensorer er at de er relativt billige, kompakte og enkle å drifte. Dette gjør det mulig å plassere ut mange mikrosensorer, og dermed dekke et større geografisk område enn kommunens 5 luftmålestasjoner dekker i dag. Det vil si at flere av Bergens innbyggere vil kunne få sanntidsinformasjon om luftkvaliteten i sitt nærområde.
Siden dette er ny teknologi, må Bergen kommune imidlertid kunne kvalitetssikre måledataene og ha et system for å presentere dataene på en god måte. Kommunen deltar derfor i forskningsprosjektet "iFLINK" sammen med flere andre kommuner.
Utplassering av sensorer
Kommunen har siden september hatt utplassert 15 sensorer på målestasjonene våre på Danmarksplass (bilde) og på Klosterhaugen. Dette er for å teste kvaliteten av ulike sensorer mot de akkrediterte instrumentene kommunen har i målestasjonene. Fem av sensorene vil nå bli utplassert på Skjold skole, Lyngbøtunet, Åsane senter, Nordahl Grieg videregående skole og Indre Arna barnehage.
Mikrosensorene som testes kan måle nitrogendioksid og svevestøv. Måleresultatene vil ikke bli tilgjengelige for publikum enda da dette er forskning. Våren 2021 vil Bergen kommune øke antallet sensorer som utplasseres slik at det blir to sensorer i hver bydel. På sikt håper vi at sensorene leverer så gode data at vi kan presentere resultatene og bruke dette til å få et godt bilde av luften i Bergen.