Mari Beitnes og Ronya Reitan Solberg planter erteplanter på Bryggen
PLANTER SUKKERERTER: Bybonde Mari Beitnes (til h.) hadde fått med seg Ronya Reitan Solberg til å så og plante i krukkene på Bryggen 15. mai. Bybonden i Bergen jobber med skolehager, parsellhager, lokale bønder, kurs og foredrag, og finansieres av blant andre Bergen kommune.
Bilde: Håvard Prestegården

Til sommeren kan du høste grønnsaker på Bryggen

Bybonden har gjort krukkene klare for sesongen. Om noen uker kan du smake på sukkererter, jordbær, urter og mye annet.

Siden 2019 har Bybonden sådd og plantet spiselige vekster i fem digre krukker midt på Bryggen. Hvem som helst kan forsyne seg av det som vokser, og krukkene er blitt et populært innslag i bybildet.

– Viser at det går an

– Mange har fått en øyeåpner for at en kan dyrke matplanter midt i byen. Det er litt av poenget her på Bryggen – å vise at det går an, sier Mari Beitnes, som er en av tre personer i bybonde-teamet i Bergen. 

I år vil du finne blant annet poteter, grønnkål, squash, bondebønner, jordbær, løk, salat, sukkererter og en rekke spiselige blomster i krukkene.

Gressløken og noen av de flerårige urtene, som mynte, er allerede kommet opp.

– Ikke alle skjønner at det kan spises

Ingrid Nergaard Fjeldstad, byråd for klima, miljø og byutvikling
KAN PLUKKES NÅ: Ingrid Nergaard Fjeldstad, byråd for klima, miljø og byutvikling, kunne konstatere at gressløken – en flerårig og lite kravstor plante – har vokst en del allerede i vår.
Bilde: Håvard Prestegården

– Vi har fått mye positiv respons på disse krukkene. Sukkerertene blir alltid spist, og urtene. Så tror jeg kanskje ikke alle skjønner at alt vi dyrker her kan spises. Vi skal ha mye spiselige blomster, som blomkarse, honningurt og agurkurt. De er veldig fine og ser litt ut som vanlige prydblomster, sier Beitnes.

Når potetene nå er satt, frø sådd og småplanter plantet ut, vil det ta noen uker før en kan se de første resultatene.

– Antakelig i juli. Det kommer an på temperaturen framover. Ertene kommer ganske tidlig, salaten blir fort ferdig og urtene kan en jo spise av hele tiden, sier Beitnes.

Les mer om: