En arbeidsgruppe sitter rundt bordet og noterer innspill på gule lapper.
Fra arbeidsverkstedet tidligere denne måneden.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

Vil forbedre brukeropplevelsen med HC-kort

Denne måneden inviterte Bergen kommune til et arbeidsverksted om HC-parkering. Målet var å samle ideer til konkrete tiltak som kan bidra til å forbedre brukergruppens parkeringstilbud.

Bymiljøetaten jobber med et prosjekt om HC-parkering for å legge til rette for en bedre brukeropplevelse for personer med HC-kort, og arrangerte arbeidsverkstedet sammen med Høgskulen på Vestlandet. 

Frykt for å bli sperret inne 

Gruppediskusjon rundt bordet.
Arbeidsverkstedet var en del av et større prosjekt om HC-parkering.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

Anett Garvik og Marte Sandanger deltok på samlingen, og bruker selv HC-kort. De fortalte om en problemstilling mange kanskje ikke er bevisste på i hverdagen, nemlig frykten for å bli innesperret av andre biler når de står parkert med stor bil med rampe for rullestolen. De er da er avhengig av å komme seg inn og ut bak, noe som er umulig dersom en annen bil parkerer for tett på. Denne frykten begrenser muligheten for å kunne benytte seg av elektrisk rullestol. 

– Jeg bruker manuell rullestol og liten bil oftere enn jeg bør, fordi jeg er redd for å bli sperret inne hvis jeg bruker elektrisk rullestol som må tas ut fra baksiden, forklarer Garvik.

Må jobbe med holdninger 

Gruppediskusjon rundt bordet
Deltakere fra brukergruppen, Bergen kommune og Høgskulen på Vestlandet deltok på arbeidsverkstedet.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

På arbeidsverkstedet ble deltakerne satt i grupper for å diskutere hva som er positivt i dag, hva som er utfordringene, og forslag til tiltak kommunen kan ta med seg videre i arbeidet.

En utfordring flere la frem, var generelle holdninger i befolkningen til bruk av HC-plasser. Brukergruppen opplever ofte at HC-plasser er tatt av personer som ikke har HC-kort, for eksempel til varelevering eller fordi noen «bare» skal kjapt skal inn å hente noe. 

Leder av handikapforbundet i Bergen, Marte Sandanger, mener derfor det må jobbes mer med holdninger i samfunnet. 

– Mange har også en usynlig funksjonsnedsettelse, og blir kjeftet på av friske. Det er så ulikt fra person til person, og alle har sine historier, forteller hun. 

Kan parkere gratis på de fleste kommunale parkeringsplasser 

Parkeringsskilt som viser at du kan parkere maks to timer mot avgift. Med HC-kort er det gratis.
Har du HC-kort, kan du parkere gratis på avgiftsbelagte offentlige parkeringsplasser i Bergen.
Bilde: Anna Pacholczyk

Andre utfordringer som ble trukket frem var mangel på nok HC-plasser ved turveier, og manglende system for å vise tilgjengelighet på HC-plasser i sanntid. Dette er utfordringer Bergen kommune vil jobbe videre med i prosjektet, og bedre kartløsninger og informasjon i app er blant tiltakene som planlegges. 

I tillegg til arbeidsverkstedet, tar Bymiljøetaten også med seg innspill fra en spørreundersøkelse som ble sendt ut høsten 2022, der det kom 189 svar fra brukergruppen. Her kom det blant annet frem at mange ikke vet at de kan parkere gratis på boligsoneplasser og avgiftsbelagte offentlige parkeringsplasser i Bergen. Noen bruker derfor kanskje HC-plasser i situasjoner de kunne ha brukt en ordinær parkeringsplass, noe som går utover tilgjengeligheten.

Arvid Heggestad er leder for Bytjenester og bypatrulje i Bymiljøetaten, og har parkering som hovedansvar. Han ser frem til å jobbe videre med innspillene som er kommet, slik at brukeropplevelsen kan bli enda bedre. Han lover at dette er en prioritert oppgave for kommunen. 

– Jeg mener med hånden på hjertet at dette er en gruppe vi ønsker å hjelpe, understreker Heggestad.