Gå tilbake til:
Du er her:
Billedtekst: ENDELIG VAKSINERT: Anne Sognnæs (70) var blant de første som fikk koronavaksinen i Bergenshallen tirsdag morgen. Hun har bakgrunn som anestesisykepleier og er godt fornøyd med å bli vaksinert. - Vi er heldige her i landet. Jeg har familie i London og Barcelona som har vært syke. Nå ser jeg frem til at de kan åpne opp etter hvert så vi kan besøke hverandre igjen, sier Sognnæs.
ENDELIG VAKSINERT: Anne Sognnæs (70) var blant de første som fikk koronavaksinen i Bergenshallen tirsdag morgen. Hun ble vaksinert av den pensjonerte anestesisykepleieren Helga Teigland (73). Sognnæs har selv bakgrunn som anestesisykepleier og er godt fornøyd med å bli vaksinert. - Vi er heldige her i landet. Jeg har familie i London og Barcelona som har vært syke. Nå ser jeg frem til at de kan åpne opp etter hvert så vi kan besøke hverandre igjen, sier Sognnæs.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Åpnet vaksinestasjon i Bergenshallen

Tirsdag åpnet Bergen kommune sin sjette vaksinestasjon. Her kan det ved full drift vaksineres mer enn 1400 personer daglig.

Bergenshallen på Slettebakken blir byens største vaksinestasjon. I den store ishallen er det plassert ut stoler til 216 personer. Kapasiteten er på 720 vaksiner i løpet av et dagskift, og det dobbelte, 1440 vaksiner, ved fullt skift.

Avhengig av hvor mange vaksiner som skal settes, jobber det rundt 40 personer med vaksineringen på hvert skift. I tillegg kommer vektere og renholdspersonell. 


- Åpningen her i Bergenshallen er gledelig og utrolig godt planlagt. At vi får vaksinert flest mulig bergensere er veien ut av pandemien, og jeg ser på dette som vårens vakreste eventyr, sier helsebyråd Beate Husa. 

JOBBER EFFEKTIVT: Helga Teigland (73) er pensjonert anestesisykepleier og har siden februar jobbet fulltid med koronavaksineringen i Bergen. Tirsdag var hun på jobb da de første ble vaksinert på den nye vaksinestasjonen i Bergenshallen.
JOBBER EFFEKTIVT: Helga Teigland (73) er pensjonert anestesisykepleier og har siden februar jobbet fulltid med koronavaksineringen i Bergen. Tirsdag var hun i sving på den nye vaksinestasjonen i Bergenshallen.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

God flyt

- Vaksineringen har pågått i flere måneder nå, og vi har fått nyttig erfaring fra vaksinestasjonene som allerede er i drift. Det er god flyt i vaksineringen og den blir stadig mer effektiv. For tiden vaksinerer vi med Pfizer-vaksinen. Senere kan det komme andre typer vaksiner der det kun skal settes en dose, noe som gjør at vi kan vaksinere enda flere på kortere tid, sier Husa.

For tiden foregår vaksineringen i ett skift fra tirsdag til fredag på byens seks vaksinestasjoner. Så snart Bergen får flere vaksinedoser, kan kapasiteten økes ytterligere opp. Blant annet kan det bli aktuelt å vaksinere mandager og lørdager, og en ny vaksinestasjon, Sandslihallen, er klar til åpning ved behov.

Fra legevakten til Bergenshallen

Sykepleier Ingvild Økland jobber til vanlig ved Bergen legevakt. Nå har hun fått oppgaven med å lede vaksineringen i Bergenshallen. 

SJEFEN I BERGENSHALLEN: Sykepleier Ingvild Økland leder arbeidet med vaksineringen i Bergenshallen. Her får hun blomster og lykkeønskninger med på ferden av helsebyråd Beate Husa.
SJEFEN I BERGENSHALLEN: Sykepleier Ingvild Økland leder arbeidet med vaksineringen i Bergenshallen. Her får hun blomster og lykkeønskninger med på ferden av helsebyråd Beate Husa.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

- Jeg er litt spent, men ikke nervøs. De som jobber her har erfaring med vaksinering fra de andre vaksinestasjonene og er allerede drevne, sier Økland.

Hun forteller at det hun er mest spent på, er hetteglassene med vaksiner.

- Det varierer fra parti til parti hvor mye vi får ut av dem. Seks doser er standard, men noen ganger kan vi få ut en syvende dose. Overskuddsdosene skal gå til vaksinering av helsepersonell. Jeg har lister over personer jeg kan ringe, som kan stille til vaksinering på kort varsel. Det er viktig at ingen vaksiner går til spille, sier Økland.

Jobbet på spreng gjennom påsken

Hossein Tehrani ved Etat for håndtering av covid-19 er driftsansvarlig for vaksinestasjonene i Bergen kommune. Han forteller at det har vært lagt ned en enorm innsats gjennom påsken for å få Bergenshallen omgjort fra ishall til vaksinestasjon.

- For åtte dager siden var det tykk is på gulvet her, forteller han.

Flere kommunale avdelinger har vært involvert i arbeidet med å klargjøre lokalene. Blant annet har ansatte fra Seksjon for digitalisering og innovasjon stått for installering av IKT-utstyr, mens ansatte fra Etat for bygg og eiendom har fjernet is, fått tørket opp betonggulvet og satt plass stoler, bord og annet utsyr. 

- Dette er de ukjente soldatene i kommunen under vaksineringen. De fortjener skryt for innsatsen de har lagt ned, mener Therani.  

God kapasitet fremover

Denne uken vil  4500 personer bli vaksinert ved vaksinestasjonene i Bergen. Neste uke skal 4000 vaksineres. I tillegg kommer personer som vaksineres hos fastlegene.

- Vi er
superklare til å sette vaksiner. Dette er vårens viktigste oppgave. Bergen kommune har god kapasitet til å vaksinere fremover, men fremdriften avhenger av hvor mange doser med vaksiner kommunen får tildelt fra sentralt hold, sier helsebyråd Beate Husa.