Gå tilbake til:
Du er her:
Dyrking i Nygårdsparken
DYRKER I NYGÅRDSPARKEN: "Arbeidsinkludering i urbant landbruk" er et pilotprosjekt med nyankomne flykninger i Bergen kommune.
Bilde: Katarina Lunde

Det spirer og gror i Nygårdsparken

Norskopplæringen flyttes ut av klasserommet når deltakere i Introduksjonsprogrammet for flyktninger kurses i urbant landbruk.

Plantekasser i Nygårdsparken
VISER FREM RESULTATENE: Mostafa Alahmed og Amcha Ali med byråd for kultur, mangfold og likestilling, Katrine Nødtvedt.
Bilde: Katarina Lunde

I øvre del av Nygårdsparken viser Amcha Ali frem grønnkål som hun har vært med å dyrke. Dette er resultatet av et prosjekt hvor deltakere i Introduksjonsprogrammet for flyktninger får kombinert norskopplæring med kursing i urbant landbruk. Flere har erfaring med dyrking fra hjemlandet, men får nå prøve det under norske forhold.

- Å lære norsk i kombinasjon med praktiske gjøremål på et felt der deltakerne kan bygge videre på egne erfaringer fra hjemlandet, er en fin måte å lære språket på, og bli introdusert for norske samfunnsforhold og arbeidsmuligheter, sier prosjektleder Grethe Grung ved Introduksjonssenteret for flyktninger. 

SE VIDEO FRA NYGÅRDSPARKEN: 

Prosjektet er planlagt og satt i gang som en del av temaet "Dyrk Bergen" i Bergens 950-årsjubileum. ALF AS har vært kursholder på dyrkningsdelen.

- Det er flott å få vise fram både prosessen og resultatene for byens befolkning gjennom å dyrke der folk ferdes. Vi håper det skaper nysgjerrighet og bidrar til at flere vil prøve seg på dyrking, sier prosjektkoordinator for Bergen 950 år, Trude Bruket.

Arbeidsinkluderingsprosjektet inngår også i en større satsing på urbant landbruk, og skjer i samarbeid med Etat for landbruk, Fylkesmannen i Vestland, Bybonden, Bærekraftige liv, og et internasjonalt nettverk med base i Malmø, Sverige.