Gå tilbake til:
Du er her:
SMITTESPOREREN: Ziyad Abuarra jobber som smittesporer.
SMITTESPOREREN: Ziyad Abuarra jobber som smittesporer.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Pandemiens ansikter: Smittesporeren

Hver dag er mange i sving i Bergen kommune for å håndtere koronapandemien. Ziyad (41) er smittesporer.

NAVN: Ziyad Abuarra
ALDER: 41 år
BOSTED: Danmarks plass
STILLING: Smittesporer
UTDANNING: Fysioterapeut (bachelorgrad fra Palestina, mastergrad fra Høgskolen på Vestlandet.)

Jeg jobber som smittesporer i Etat for håndtering av covid 19. Som smittesporer er man en slags detektiv. En stor del av jobben går ut på å kartlegge nærkontakter til personer som er smittet. Jeg stiller mange og detaljerte spørsmål. Målet er å bryte smittekjeden. 

Jobben er spennende og utfordrende. Smittesporingen er organisert i tre team. Mitt team holder til i Neumannsgate, mens de andre er ved Bergen Helsehus og på Haraldsplass. Vi jobber i to skift; fra 08.00 til 15.00 og 15.00 til 22.00. På hvert skift er det ansvarsvakter som koordinerer innsatsen vår. De gir oss beskjed om noen saker haster og må prioriteres. Vi må hele tiden holde oss oppdatert. Jeg sjekker daglig nettsidene til Folkehelseinstituttet og kommunen. 

Jeg kan jobbe hele dagen med en sak. Noen tar kort tid, andre er omfattende. De aller fleste jeg ringer er hyggelige og hjelpsomme. En gang fikk jeg oppgitt uriktig informasjon, men vi har måter å dobbeltsjekke informasjonen på.

Jeg snakker arabisk, noe som er en fordel i denne jobben. Det er ikke alle i Bergen som snakker norsk eller engelsk. Også for min egen del kan språket også være en utfordring. Noen norske dialekter kan være vanskelige å forstå. Da tar vi det på engelsk i stedet. Jeg gir meg ikke før jeg har fått informasjonen jeg trenger. 

Jeg kommer opprinnelig fra Palestina. I hjemlandet mitt har jeg jobbet på sykehus og klinikker, og med ulike prosjekter. Jeg liker å være med på å etablere nye ting. 

Jeg har bodd i Bergen i 12 år. Selv om jeg er utdannet fysioterapeut, har det ikke vært lett å få jobb. For noen år siden startet jeg opp egen klinikk som privatpraktiserende fysioterapeut, men avsluttet dette etter ett år. Jeg har jobbet med mange ulike ting; på sykehjem, med enslige mindreårige asylsøkere og i butikk. 

Før pandemien deltok jeg i NAV sitt kvalifiseringsprogram. Jeg søkte da kommunen trengte folk til vaksineringen og fikk tilbud på vaksinestasjonen på Sentralbadet. Så ble vaksineringen forsinket, og jeg ble spurt om å være smittesporer. Nå jobber jeg på fulltid med dette. 

Folk er forskjellige, også innvandrere. Utdanning, kultur og religion har betydning for hvordan man forholder seg til helseinformasjon. Noen er skeptiske til korona og vaksiner. For tiden tar jeg et kurs i regi av Pandemisenteret ved UiB, Bergen kommune og Caritas om innvandrere og pandemien. Etter dette kan jeg bli helseambassadør og jobbe mot innvandrermiljøer. Bakgrunnen min fra et annet land gjør meg nok ekstra motivert for å hjelpe denne gruppen. 

Vil du bidra i koronahåndteringen? 
Bergen kommune trenger flere ansatte i viktige stillinger.
Les mer og se oversikt over ledige jobber