Bilde av Marit Voltersvik, smittevernoverlege
ADVARER: Marit Voltersvik, smittevernoverlege, oppfordrer innbyggerne i Bergen til å gjøre en innsats for å stoppe rottefesten. – Rotter utgjør en smittefare. De kan smitte både deg og husdyrene dine med ulike sykdommer, sier hun.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Rotter kan gi mage- og tarminfeksjoner

Rotter kan smitte både mennesker og dyr med mage- og tarminfeksjoner. – Vi må redusere rottebestanden. Bruk bosspann, slik at rottene ikke får like lett tilgang på mat, oppfordrer Marit Voltersvik.

Rotter er en utfordring i Bergen sentrum, og Bymiljøetaten har satt inn en rekke tiltak for å redusere bestanden i bymiljøet

Smittefare 

Det store antallet rotter går utover trivselen i bymiljøet. Samtidig fremhever smittevernoverlege, Marit Voltersvik, at de i tillegg medfører en smittefare for både mennesker og husdyr. 

– Rottene kan smitte deg med mage- og tarminfeksjoner som blant annet E. coli og campylobacter. Smitten skjer ved at du får på deg urin eller blod fra infisert dyr via vann eller jord, informerer smittevernoverlegen. 

I slutten av februar fikk en hund påvist smitte med bakterien leptospirose i Bergen. Voltersvik forteller at en mulig smittekilde er nettopp rotter. 

– Smitten blir overført ved kontakt med forurenset vann som inneholder urin fra smittet dyr, hovedsakelig rotter. Hvis mennesker blir smittet med leptospirose, kan de også bli syke, sier hun. 

Ta ansvar

Voltersvik oppfordrer nå alle bergensere til å bidra i kampen om å stoppe rottefesten i Bergen sentrum.

– Vi ser spesielt etter festligheter i helgene at det er en del matrester og annet boss som havner på bakken. Vi må redusere rottebestanden og dermed også smittefaren rottene fører med seg. For å klare dette er vi avhengige av at alle gjør en innsats ved å bruke bosspann og unngå forsøpling i byen vår, sier smittevernoverlegen.