Deltakere fra Smørås skolemusikk og Ytrebygda skolekorps sammen med kulturbyråd Reidar Digranes på rådhusets balkong.
HEDRET: Mens Smørås skolemusikk tok EM-gull i ungdomsbrassband i Litauen, gikk sølvplassen til Ytrebygda skolekorps. Som en påskjønnelse fra Bergen kommune mottok korpsene diplom og 10.000 kroner hver.
Bilde: Kim Einar Andreassen

Hedret dobbelt norsk i skolekorps

Kulturbyråd Reidar Digranes hedret Smørås skolemusikk og Ytrebygda skolekorps for sine imponerende 1. og 2. plasser i EM i ungdomsbrassband i Litauen.

Med 96 av 100 mulige poeng stakk Smørås skolemusikk av med 1. plass i EM i ungdomsbrassband, i Palanga i Litauen, 5. mai. Med seier i Malmø i fjor, er de dermed det første norske korpset som har to EM-seire på rad.

Om ikke det var nok, ble det dobbelt norsk i Litauen takket være et annet korps fra Bergen. Ytrebygda skolekorps tok nemlig 2. plass.

De to korpsene ble hedret med en markering på rådhuset, mandag 13. mai. Kulturbyråd Reidar Digranes gratulerte dem på vegne av Bergen kommune. Som en påskjønnelse mottok korpsene diplom og 10.000 kroner til sitt videre arbeid. 

Regjerende norgesmestre

Smørås skolemusikk ønsker å være en inkluderende arena der samarbeid, mestring og tillit er viktige verdier. Korpsmedlemmene er i alderen 7 til 19 år, og kommer fra områdene Apeltun og Smørås. Musikalsk hovedansvarlig og hoveddirigent er Magnus Brandseth.

Korpset er regjerende norgesmestre for skolekorps brassband, og har NM-tittel både fra 2018, 2019, 2022 og 2023.

Smørås har tidligere deltatt i Europamesterskapet for brassband både i 2019, 2022 og 2023. I Montreux i 2019 med 3. plass, i Birmingham i 2022 med 2. plass og i Malmø i 2023 med 1. plass. 

Mange gode plasseringer

Ytrebygda skolekorps er bydelens eget korps med musikanter fra 8 til 19 år. De fleste medlemmene kommer fra en av barneskolene i bydelen: Aurdalslia, Hjellestad, Liland, Skranevatnet eller Søreide.  Korpset fokuserer på at medlemmene skal få en rikere forståelse og opplevelse av musikk ved å delta i korps. I tillegg arbeider de for å bygge et godt miljø der yngre og eldre musikanter kan trives sammen.

Ytrebygda skolekorps har flere gode plasseringer i NM i 1. divisjon for skolekorps brassband, med 2. plass både i 2018, i 2021, i 2022, og i 2023. Dirigent er Thor-Arne Pedersen som har dirigert hovedkorpset siden 2011.

Begge korpsene er klare for NM i juni, 17. mai og åpning av Festspillene i Bergen.