To menn med blomster og diplomer i hendene.
Per Kragseth og Jostein Træen vant årets kulturpriser i Fyllingsdalen og Laksevåg.
Bilde: Pål B. Sleire

Kulturpriser for fire bydeler delt ut

Tradisjon tro ble det delt ut kulturpriser for Fana, Åsane, Fyllingsdalen og Laksevåg under bydelenes egne kulturdager i oktober.

Fana

2022 er frivillighetens år, og dermed passet det ekstra bra at kulturprisen for Fana ble delt ut til en svært engasjert frivillig i bydelen; Kari Andrine Frønsdal. Hun ble nominert fordi «(…) hun er en fantastisk, kreativ og selvoppofrende person som har vanskelig for å stave ordet «nei», og som i hvert fall ikke forstår betydningen av ordet», het det i talen under prisutdelingen. 

En eldre dame ser i kamera og smiler.
Kari A. Frønsdal vant prisen for sitt frivillige engasjement i Fana.
Bilde: Tone Lonar

Frønsdal har bidratt bredt i Fanas kulturliv, blant annet startet hun Galleri Skjold, var med i staben i forbindelse med innvielsen av Fana kulturhus i 2009, og ble i 2018 også medlem av Fana og Ytrebygda kulturråd. I tillegg har hun vært initiativtaker til utstillinger, marked, dansekvelder og andre arrangement. 

Laksevåg

En mann står i speiderskjorte og snakker til et publikum.
Jostein Træen er en uvurderlig nøkkelperson i arbeidet til Laksevåg KFUK-KFUM sin speidergruppe.
Bilde: Pål B. Sleire

Kulturprisen for Laksevåg ble gitt Jostein Træen, en uvurderlig nøkkelperson i arbeidet til Laksevåg KFUK-KFUM sin speidergruppe. Han har gjennom hele sitt voksne liv gjort at barn og unge får et nærmere forhold til kultur og lokalmiljø i bydelen. I begrunnelsen heter det at han: «(…) alltid gir barn og unge troen på at de kan klare ting selv - med og uten kniv, kompass og fyrstikker». 

Fyllingsdalen

I Fyllingsdalen fikk Per Kragseth årets kulturpris. Han har i mange år vært medlem i Kanadaskogens Venner, og brukt mye av sin tid på å beskytte området mot kommersiell utnyttelse. Det er likevel gjennom Fyllingsdalen kulturråd at Kragseth har arbeidet utrettelig - i 13 år - for et kulturhus i bydelen. I begrunnelsen heter det at «(…) han har aldri gitt opp, selv om det har vært mange «humper i veien» underveis, og Kragseth skal ha en stor del av æren for at dette prosjektet nå kommer til å bli realisert». 

En eldre mann snakker i en mikrofon på en scene.
Per Kragseth har arbeidet utrettelig for et kulturhus i Fyllingsdalen.
Bilde: Pål B. Sleire

Åsane 

En pris-statuett og en blomsterbukket på et bord.
Haukås Rockeakademi fremmer barn og unges forståelse for og utøvelse av sang og musikk.
Bilde: Thomas Gangstøe, Åsane Tidende

Årets kulturprisvinner i Åsane, ble Haukås Rockeakademi – en frivillig organisasjon i et område uten mange aktivitetstilbud til barn og unge.

Rockeakademiet fremmer barn og unges forståelse for og utøvelse av sang og musikk, og de leverer et tilbud til musikere i alle aldre og på alle nivåer. Fra begrunnelsen heter det: 

«De skaper forbilder, kulturutøvere og tekniske miljøer, og er en organisasjon som fortjener å bli lagt enda mer merke til. Organisasjonen legger ned en stor innsats for å utvikle barn og unges interesse for og kunnskap om rytmisk musikk på en inkluderende og kreativ måte.» 

Kulturpriser i andre bydeler

Årets kulturpris i Ytrebygda gikk til kammerkoret Sola Fide, og ble utdelt i mai. Bergenhus og Årstads kulturpriser deles ut i desember. Prisen for Arna deles ut våren 2023. 

Se tidligere vinnere av bydelenes kulturpriser her. 

Les mer om: