Gå tilbake til:
Du er her:
To arbeidere fjerner en gatelykt
KUNST: Arbeidslaget fra Eviny har reist over hele Bergen for å hente inn gatelykter som skal bli kunst utenfor rådhuset. Den 25 år gamle lykten til Slettebakken borettslag skal representere Årstad bydel.
Bilde: Ola Henning Målsnes

På lykter og fromme

På høylys dag blir en gatelykt i hver av de åtte bydelene i Bergen tatt ned og kjørt bort med lastebil. Lyktene skal bli kunst utenfor rådhuset.

En arbeidsbil fra Eviny kommer fra Damsgårdsveien i Laksevåg. Den kjører opp Vilhelm Bjerknes vei og stanser rett før snuplassen til Linje 5. Den rygger inn til Slettebakken borettslag. Ut kommer to montører. De kobler lykten fra strømnettet, fester den med stropper til en lift, fjerner boltene som holder den 3,9 meter høye masten fast til grunnen og heiser den forsiktig opp på lasteplanet. Der ligger det noen gatelykter fra før.

Åtte lykter fra hver bydel

Den utpekte lykten skal representere Årstad bydel i kunstprosjektet som skal komme på plassen utenfor Bergen rådhus. Mandag denne uken startet arbeidet med å hente inn gatelykter fra alle deler av Bergen. En lykt fra torget på Nesttun, en lykt fra Oasen, en lykt fra den botaniske hagen på Milde og en lykt fra Øyrane Torg i Arna. Bergen kommune, Vestland fylkeskommune, Universitet i Bergen, borettslag og næringsliv har bidratt med lyktene.

Lastebil hvor to menn laster en gatelykt
LAKSEVÅG: Denne gatelykten fra Damsgårdsveien skal representere Laksevåg i kunstprosjektet.
Bilde: Arne Rygg

Til sammen er det åtte gatelykter av like mange fasonger fra like mange bydeler som nå skal inngå i et kunstprosjekt. Lampen fra Årstad har stått utenfor borettslaget i 25 år. Styreleder Kari D. Haldorsen i Slettebakken borettslag forteller at styret likte tanken på at en av lampene kunne brukes i et slikt kunstprosjekt.

– Vi likte ideen og symbolikken i at rådhuset skulle få en utendørs kunstinstallasjon med lys fra de ulike bydelene. At vi får tilbake en spesiallaget lampe, er også noe vi setter stor pris på, og ser frem til å se begge deler ferdig, skriver Haldorsen i en e-post.

Representerer bydelene

Det er kunstnerduoen Stian Ådlandsvik og Lutz-Rainer Müller som står bak. Med konseptet «Folkevalgte» vant de to konkurransen om å gi plassen utenfor den ene inngangen til Bergen rådhus kunstnerisk utsmykning.

Illustrasjon av kunstprosjektet "Folkevalgte" utenfor Bergen rådhus. Verket består av lamper påmontert naturstein.
LYS I NATTEN: Slik tenker kunstnerne seg at kunstverket "Folkevalgte" med lykter fra hver bydel kan bli seende ut når solen har tatt kvelden.
Bilde: Lutz-Rainer Müller og Stian Ådlandsvik

Ideen bak er at åtte lamper fra bydelene skal fungere som representanter for området der de en gang stod. Nå skal lampene bearbeides for sitt nye liv som en del av et kunstverk. Lyktene skal blant annet utstyres med store natursteiner som skal rage over bakken. Kunstnerne skal også lage nye lykter som blir ført tilbake til bydelene.

Klaffet på førstevalget

Kunstnerne har reist rundt i byen på jakt etter passende lamper. Det har vært en kommunikasjonsjobb.

En collage med bilder av seks ulike gatelykter
Her er de utvalgte lampene fra seks av bydelene. Gatelykten fra Åsane og Bergenhus er ikke på bildet.
Bilde: Lutz-Rainer Müller og Stian Ådlandsvik

– Først har vi funnet kandidater som vi ville bruke. Så måtte vi finne ut hvem som eide dem. Eierne har vi kontaktet og forklart prosjektet for dem. Lampene er eid av en blanding av private og offentlige eiere. Det har klaffet med førstevalgene våre når det gjelder lamper, sier kunstner Stian Ådlandsvik.

De innsamlede lampene blir nå kjørt til Askøy hvor de skal bli behandlet og bearbeidet. Lyktene skal kunne bære de store steinene som skal monteres på dem. Arbeidet med å lage nye lykter som skal ut i bydelene er god gjenge.

– Et firma i Tyskland lager erstatningsmastene for oss akkurat i dette øyeblikket, forteller Stian Ådlandsvik.

Resultatet kan alle se når arbeidene med rådhuset og uteområdene rundt er ferdig til sommeren.