En jente står foran fløibanen i bergen.
Viktoria (17) er ansatt som kulturlos i Bergen.
Bilde: L. Lund

Viktoria (17) er kulturlos i kommunen

Viktoria Aas er en av fem nyansatte kulturloser i Bergen kommune. Losene skal blant annet oppsøke barn og ungdom fra ulike miljø, og invitere dem inn i møter med kommunen.

Bergen kommune har ansatt fem kulturloser i alderen 15-20 år i 15 prosent stilling ut året. Ansettelsene er en del av regjeringens mål om en bedre koordinert kultursektor med inkludering av av barne- og ungdomskultur i kommunal planlegging.

– Målet med ansettelsene er å få hjelp til å nå barn og ungdom fra ulike miljø, og å få innspill fra disse til kommende planer på kunst- og kulturfeltet. Kulturlosene kan hjelpe med å stille de riktige spørsmålene og få i gang de gode samtalene som skal til for å få vite hva som fungerer og ikke fungerer, sier Ragni Stoltenberg, rådgiver i Seksjon for kunst og kulturutvikling som står bak ansettelsene. 

Ønsker å bidra til kulturopplevelser

Viktoria Aas er en av de nyansatte kulturlosene. Hun går på Bergen katedralskole, og har tross ung alder solid erfaring fra byens kulturmiljø. Hun tar kunstfordypning i kulturskolen, har akkurat startet på nybegynnerkurs i samtidsdans, designer plakater for Natur & Ungdom, og er vokst opp med en mor som er tekstilkunstner. 

En jente smiler til kamera i bergen.
Viktoria gleder seg til å bidra som kulturlos i kommunen.
Bilde: L. Lund

– Jeg ønsker å bidra til at alle skal få oppleve kultur, og at barn og unge får arenaer der de kan drive med ting de liker. Etter å ha bodd noen år i en liten bygd i Sogn, der eneste mulighet var å drive med fotball eller håndball, har jeg erfart hvor viktig det er å ha tilgang til aktiviteter man ønsker å drive med. 

Gleder seg til å bidra

Viktoria sier hun er veldig glad i å oppleve ting og møte andre mennesker, og det er liten tvil om at hun er initiativrik og full av ideer. Under pandemien startet hun like gjerne opp sin egen filmgruppe, og fikk med seg flere venner på prosjektet.  

– I sommer startet vi å produsere vår første langfilm. Vi har laget manus, hentet inn andre ungdommer som skuespillere, skapt musikk og kostymer og klippet filmen i etterkant. 

Nå gleder hun seg til å bli kjent med de andre kulturlosene, men aller mest ser hun frem mot å møte lokal ungdom: 

– Jeg gleder meg veldig til å bidra til noe større, og samtidig ha det gøy, avslutter hun.  

Mer informasjon

Bergen kommune ved Seksjon for kunst og kulturutvikling har mottatt statlige midler fra Kulturtanken til å gjennomføre kulturlos-prosjektet. Her finner du  relevant stortingsmelding

Les mer om: