Gå tilbake til:
Du er her:
Mange oster vist frem på et bord under Oste-VM
OST: Oster fra hele verden ble vist frem under Oste-VM i Bergen. Og blant alle verdens oster ble en ost fra Fana verdensmester.
Bilde: RUTH RØRVIK

Bergen får fire nye år som UNESCO-matby

Midt i en krevende tid for matbransjen, kom en god nyhet: Bergen får fornyet tillit og beholder den verdifulle tittelen UNESCO Creative City of Gastronomy.

Bergen har siden 2015 jobbet for å styrke Matbyen Bergen gjennom UNESCOs kreative byers nettverk. Medlemskapet gir Bergen tittelen “UNESCO Creative City of Gastronomy”.

Forpliktende medlemskap

Medlemskapet som UNESCO-matby forplikter. Hvert fjerde år må deltakerbyene forsvare sin plass i nettverket gjennom å rapportere resultater og ambisjoner. Nå har en komité sett på hvordan Bergen har bidratt lokalt og internasjonalt i UNESCOs matbynettverk. Bergen får overordnet karakteren «Excellent» eller utmerket.

Næringsbyråd Erlend Horn synes dette er en solid tillitserklæring fra UNESCO. Han mener det er både gledelig og viktig at Bergen har fått fornyet medlemskapet.

- Anerkjennelsen er spesielt kjærkommen i en tid der reiselivet har store utfordringer på grunn av koronasituasjonen. Dette kommer ikke gratis, men skyldes godt og hardt arbeid fra mange aktører både i byen og regionen vår. Det skal vi fortsette med de neste fire årene, sier byråd Erlend Horn.

Mange er involvert

Det viktigste arbeidet for å styrke Matbyen Bergen skjer hver dag hos lokalmatprodusenter, restauranter og mataktører og matentusiaster i regionen.

Kommunens UNESCO-satsing på Matbyen Bergen skjer i tett samarbeid med blant andre Vestland fylkeskommune, Fylkesmannen i Vestland, Visit Bergen, Matarena, Bærekraftig liv, Bybonden, Connect Vest, Bergen Næringsråd, Bergen Sentrum, Impact Hub, Hanen og representanter fra kreativ næring – både bakere og kokker har representert Bergen på den internasjonale arena de siste årene.

Michelinstjerne og osteverdensmester

Og de siste fire årene har det skjedd mye. Bergen arrangerte Oste-VM og fikk verdensmester på hjemmebane. Den første stjernen i Guide Michelin, åpninger for foodtrucks, matfestivaler, siderfestival og Persetorskens dag er andre høydepunkt.

Bergen har fått sin første matstrategi, strategi for urbant landbruk, bybonde, koblet lokalmat og reiseliv, Korona-krisehjelp for restauranter, arrangert møteplasser og hatt utvekslinger til matfestivaler for kokker og bakere.

Innovasjon og bærekraft

I evalueringen har komiteen sett på i hvilken grad Bergen tar del i nettverket med de andre byene, hvordan byen jobber for å oppfylle målsetningene til UNESCO-nettverket og ambisjoner for fremtiden.

Komiteen mener Bergen skiller seg ut på tre områder: Forretningsutvikling og innovasjon, bærekraftig gastronomi og EU-prosjekt om matfagutdanning. De kommer også med anbefalinger om å samarbeide mer utover Europa og ønsker at Bergen samarbeider mer med andre byer i Norge.

Ros for bynært landbruk

Bergen får ros for å fremme bynært landbruk og verdiskaping i den lokale kjeden for matforsyning. Gjennom å ta del i EU-program har Bergen kartlagt hvordan de ulike byenes utdanningsprogram kan rekruttere flere unge til å jobbe med landbruk og matproduksjon. Bergen får også ros for arbeidet med å utvikle program som skal støtte opp om økonomien i kreative næringer og innovasjon innen mat og drikke.

Det er næringsseksjonen i Bergen kommune som koordinerer medlemskapet Bergen har i UNESCO Creative Cities of Gastronomy.