Bilde av Erik Thormodsen ved siden av det store ventilasjonsanlegget.
SVÆRE GREIER: Selv en voksen kar som prosjektleder Erik Thormodsen blir liten ved siden av det store ventilasjonsanlegget. To anlegg av denne typen skal sørge for godt inneklima i Haukelandshallen.
Bilde: Asle Bentzen

Denne kolossen skal gi godt inneklima i Haukelandshallen

To gigantiske ventilasjonsanlegg skal gi luft og varme til Haukelandshallen, som også har fått tre nyoppussede gymsaler.

Arbeidet med å bytte ut ventilasjonsanlegget i Haukelandshallen startet våren 2023. Funn av asbest skapte litt forsinkelser, men hallen har vært i drift hele anleggsperioden. Midlertidige ventilasjonsanlegg og store avfuktere har sørget for at hallen kunne brukes.  

– En fryd

Snart er ventilasjonsanlegget i drift, og brukere av hallen kan nyte godt inneklima og oppvarming fra et toppmoderne anlegg.  

– Det skal bli en fryd å drifte dette anlegget, sier vedlikeholdstekniker Nils Ivar Nilsen i Etat for bygg og eiendom.

Bilde av Erik Thormodsen som smiler og peker ventilasjonsanlegg til venstre og hull i veggen til høyre.
SNART KLART: Hullet i veggen er på plass, midlertidig dekket av en treplate, og ventilasjonsanlegget er på plass til venstre i bildet. I midten står prosjektleder Erik Thormodsen og gleder seg til ventilasjonskanalene kommer.
Bilde: Asle Bentzen

Haukelandshallen er ett av flere kommunale bygg han drifter. Blant oppgavene er å skifte filter i ventilasjonsanlegg, og ellers sørge for at det tekniske går som det skal.  

Gjenvinner varme

Ventilasjonsanlegget som er under montering, gjenvinner varme fra luften som den trekker ut. Dermed sparer anlegget energi når det skal sende varme ut igjen i hallen.   

Bilde av en stor avfukter på taket til Haukelandshallen.
AVFUKTER PÅ TAKET: Hallen har vært i bruk under arbeidet. Denne avfukteren trekker fuktighet ut av hallen.
Bilde: Asle Bentzen

I tillegg til selve hallen er det tre tilhørende gymsaler. Disse har fått en oppgradering etter arbeidet med å sanere asbest som ble funnet oppunder himlingen i taket i gymsalene.  

Bilde av Haukelandshallen og store slanger som leder fuktighet ut av hallen.
AVFUKTER: De gule slangene leder opp til avfukteren på taket.
Bilde: Asle Bentzen

– Da måtte alt samme ned. Nå er det ny himling og nye paneler på veggene, sier Thormodsen.  

En av salene er spesielt tilrettelagt for kampsport, og har fått fallsikre matter på gulvet. Langs vinduene henger boksesekker.

Inne i hovedsalen er det også kommet nytt panel på veggene. I taket henger store luftslanger som er koblet til en svær avfukter.  

– Hvis vi slår av ventilasjonsanlegget i en sal som dette, blir det veldig mye fuktighet her inne, og bordene i gulvet begynner å bli ødelagt, sier Thormodsen.  

– Under arbeidet med nytt ventilasjonsanlegg har vi hatt en avfukter og et midlertidig ventilasjonsanlegg, sier han.  

– Et løft for hallen

Haukelandshallen er tilbake til normal drift i løpet av våren.

– Det er gjort et godt stykke arbeid i Haukelandshallen. Ventilasjonsanlegget er et skikkelig løft for hallen. Jeg er imponert over at Etat for bygg og eiendom har klart å gjøre arbeidene samtidig som hallen har vært i drift, sier finansbyråd Eivind Nævdal-Bolstad.