Gå tilbake til:
Du er her:
Deltakere i #syktbrajobb-prosjektet sammen med jobbspesialistene i Nav.
HØY TRIVSELSFAKTOR: Deltakere i #syktbrajobb-prosjektet sammen med jobbspesialistene i Nav.
Bilde: Vibeke Blich

- En jobb gjør hverdagen mer meningsfull

Gjennom prosjektet #syktbrajobb i Bergen, håper 41 unge uføre under 35 år å komme ut i ordinært lønnet arbeid. Møt tre fornøyde deltakere.

Agne Ovnerud (24) jobber som rettsbetjent.
TILFREDS i ARBEIDSLIVET: Agne Ovnerud (24) jobber som rettsbetjent.
Bilde: Vibeke Blich

Agne Ovnerud (24) har jobbet som rettsbetjent i Bergen tinghus gjennom  prosjektet #syktbrajobb siden 2019. Tjuefireåringen ble oppmerksom på prosjektet da hun var i kontakt med NAV om uføretrygd, og ville sjekke om det kunne være noe for henne. Det har hun ikke angret på. Etter få måneder på arbeid i tinghuset, ble hun tilbudt en vikarstilling som rettsbetjent, og takket ja til denne.

#syktbra prosjekt

Ovnerud tror flere arbeidsgivere ville vært skeptiske til å ansette en som henne, med asperger, en energisk person som hele tiden må ha noe å gjøre på. Og det er en av grunnene til at hun synes prosjektet er #syktbra.

- Jeg har vært veldig fornøyd med ansvaret med å klargjøre rettsalene mellom hver sak. Det har i de siste månedene gått mye i vasking og desinfisering. For meg har det vært givende med en betalt jobb som kunne vare en stund. Det er noe helt annet enn å bare være på Navs arbeidsavklaringspenger der får du kun får plasser for tre måneder og du får ikke betalt, opplyser hun.

Til høsten er tiden som rettsbetjent forbi, for da går hun i gang med psykologistudier, men Ovnerud gir prosjektet sine varmeste anbefalinger, og oppfordrer andre unge uføre å melde seg på.

Første ordinære jobb som 33-åring

Jeg følte meg ikke hundre prosent klar før jeg startet, men tenkte jeg ville prøve likevel. Og nå er jeg storfornøyd med en fast, ordinær stilling, sier Lene Methlie Olsen (33).
TRODDE IKKE HUN VAR KLAR: - Jeg følte meg ikke hundre prosent klar før jeg startet i jobben, men tenkte jeg ville prøve likevel. Og nå er jeg storfornøyd med en fast, ordinær stilling, sier Lene Methlie Olsen (33).
Bilde: Vibeke Blich

- Jeg har kommet litt dårlig ut fra jeg var ung, så jeg har ikke hatt sjans til å  ta utdanning eller jobbe slik som veldig mange andre, forteller Lene Methlie Olsen.

Men sammen med jobbspesialisten i Nav, fant hun drømmejobben sin i en klesbutikk i Fyllingsdalen.

- Jeg stortrives der og tror ikke jeg kunne hatt en bedre jobb enn denne som jeg har hatt de siste ti månedene. Det er kjempeviktig med et prosjekt som dette for en i min situasjon. Jeg følte meg ikke hundre prosent klar før jeg startet, men tenkte jeg ville prøve likevel. Og nå er jeg storfornøyd med en fast, ordinær stilling.

Rullestol, ingen hindring

Ordet går til Frida Sture (24) som smiler bredt fra rullestolen. Sture har celebral parese og hadde vært arbeidsledig i 2-3 år før hun ble med i #syktbrajobb. 

Jobben betyr mye. Det er kjekt å ha noe meningsfullt å gå til og at man er med og bidrar, sier Frida Sture (24).
JOBBEN BETYR MYE: - Det er kjekt å ha noe meningsfullt å gå til og at man er med og bidrar, sier Frida Sture (24).
Bilde: Vibeke Blich

- Jeg fikk anbefalt prosjektet fra en venn og leste litt om det på nettet. Jeg begynte å jobbe hos Sammen på Fantoft i februar. Der svarer jeg på innkommende henvendelser fra studenter to dager i uken. Jobben betyr mye. Det er kjekt å ha noe meningsfullt å gå til og at man er med og bidrar.

Om prosjektet

Prosjektet #syktbrajobb tilbyr individuell jobbstøtte til unge arbeidssøkere under 35 år, som mottar uføretrygd og som har ønske om å komme ut i ordinært lønnet arbeid.

- Alle kan bli syk. Noen blir dessverre det ganske lenge. Men det trenger ikke være evig - livet kan endre seg, sier jobbspesialist Ane Bysheim

Hun oppfordrer både interesserte arbeidstakere i målgruppen og potensielle arbeidsgivere til å ta kontakt.

- Vi skulle gjerne hatt flere arbeidsgivere. Kontakt oss enten dere trenger hjelp to timer i uken, til en 30 eller 100 prosent stilling eller om det er et midlertidig behov og dere vil høre hva dette handler om. Ikke vær redd for at en arbeidstaker sitter i rullestol eller en som er uføretrygdet, sier hun og legger til:

- Det betyr mye for mange å få tjene sine egne penger. Noen har aldri hatt en lønnet jobb før, og nå er de på samme nivå som «alle andre», og det er det veldig mange som ønsker seg. Kanskje trenger de noe tilpasning, og kan kanskje ikke jobbe like lenge eller full stilling, men ellers utfører de jobben som alle andre, og det har vi lyst til å hjelpe dem med, sier Bysheim.

For mer informasjon, ring: 407 68 506