Gå tilbake til:
Du er her:
Tre personer i selskapet Ocean TuniCell
VINNERE: Selskapet Ocean TuniCell i Blomsterdalen er årets vinner av Bergen kommunes etablererpris. Fra venstre forskningsdirektør Eric Thompson, forretningsutvikler Maria Kalkvik og administrerende direktør Christofer Troedsson.
Bilde: Ola Henning Målsnes

Etablererpris til marinbiologer

Ocean TuniCell AS er vinneren av Bergen kommunes etablererpris for 2022. Et lite dyr fra havet står sentralt i virksomheten i Blomsterdalen.

Årets prisvinner ser nå fruktene av mange, mange år med forskning. Selskapet Ocean TuniCell AS ble etablert i 2018. Men historien begynner over 20 år tidligere. En gruppe forskere, som møtte hverandre i Bergen, interesserte seg for egenskapene til sekkedyret. Dette er et marint dyr som finnes i ikke mindre enn 2000 varianter i alle verdens hav.

Prisvinnere med blomster og diplom
UTDELING: Prisvinnerne fikk diplom og blomster utdelt av næringssjef Gisle Nondal.
Bilde: INNOVASJONSUKEN OPP / DRÅPE MEDIA

Et dyr som lager cellulose

Navnet til selskapet gir en pekepinn på hva dette handler om. Sekkedyrene blir også kalt for tunikater. Det er også det eneste dyret som produserer noe vi ellers forbinder med trær: cellulose. Og egenskapene til denne cellulosen har en bruksverdi som blant annet kan komme fremtidens medisin til nytte.

– Jeg har jobbet med Eric Thompson lenge. Han var veilederen min da jeg tok hovedfag. Det var tilbake til 1999. Så har vi med oss andre fra det akademiske miljøet i Bergen som hadde lyst til å være med på dette, sier administrerende direktør Christofer Troedsson i Ocean TuniCell. 

Inne i et laboratorium sitter en kvinne til venstre med en 3D-printer, mens en mann i laboratoriefrakk står til høyre i bildet.
HØYT UTDANNET: Christofer Troedsson og kollegene kommer fra det marinbiologiske forskningsmiljøet i Bergen. Fem av ti ansatte har doktorgrad.
Bilde: Ola Henning Målsnes

Høyt utdannet stab

Eric Thompson er selskapets forskningsdirektør. Han er professor med doktorgrad i biologi. Troedsson har doktorgrad i marinbiologi. Lokalene bærer preg av at her er det internasjonale forskere som jobber. 50 prosent av de ansatte i selskapet har doktorgrad. Nå jobber 13 ansatte i selskapet.

Produktet er kortreist: Råstoffet, sekkedyrene, kommer fra en sjøfarm i Øygarden. Årlig blir 100 tonn tunikater tatt opp av sjøen. Før alt blir bearbeidet i laboratoriet i Fana.

Et nøysomt dyr

– Vi har brukt samme plass til oppdrett av sekkedyr i 13 år. Vi trenger ikke å tilføre noen næring til dem eller andre kjemikalier. Sekkedyrene ordner seg selv, forteller forretningsutvikler Maria Kalkvik.

Og etter å ha blitt bearbeidet på laboratoriet blir cellulosen fra dyret gjort om til nanocellulose.

– Det er ikke et planteprodukt og stammer opprinnelig fra bakterier. Cellulosen har en del egenskaper som gjør den spesielt egnet til medisinske formål. Den kan brukes til å bygge opp vev eller organ. Jeg vet det høres litt science fiction ut, men vi er i begynnelsen av denne utviklingen, sier Christofer Troedsson.

26 forslag kom inn

26 kandidater kom inn etter at Bergen kommune tidligere i år spurte om forslag om mulige prisvinnere. Juryen står samlet bak tildelingen av prisen til Ocean TuniCell AS. Juryleder er byråd for finans, næring og eierskap, Per-Arne Hvidsten Larsen.

– Det har vært moro å få så mange forslag. Årets vinner viser hva Bergen som havby kan få til.  Den teknologiske nyvinningen er imponerende. Ocean TuniCell har også klart å bygge opp en hel verdikjede i vår egen region, sier byråd Per-Arne Hvidsten Larsen.

I et laboratorieglass kan vi skimte et øre formet i gjennomsiktig gele
ØRE: Produktet med cellulose fra sekkedyret blir bearbeidet til en gele som kan brukes til å forme ting tredimensjonalt. En 3D-printer har her laget et lite øre. Kundene er forskere innenfor medisin.
Bilde: Ola Henning Målsnes

Bra for forskningsmiljøet

Selskapet har hatt en stor vekst i 2021. Da gikk omsetningen fra én million i 2020 til 22 millioner kroner i 2021. Etablererne i Blomsterdalen kunne også glede seg over et positivt resultat på 2,2 millioner kroner.

– Produktet begynner å få innpass i markedet. Kundene våre liker produktet. Det er, blant annet, forskere som er kunder. Selv om produktet er egnet til medisinsk bruk, er det foreløpig ikke godkjent for å brukes i behandling av pasienter, men vi har noen kunder som har gjort prekliniske studier. Flere har også skrevet vitenskapelige publikasjoner om bruken av produktet, forteller Christofer Troedsson.

Biologene i Blomsterdalen er glade for å ha fått en slik pris.

– Vi er utrolig stolte. Dette er et vestlandsprodukt, og mange her i selskapet kommer fra det akademiske miljøet i Bergen. Sammen har vi bygd opp et bioteknologisk selskap. Vi er stolte av at Bergen kommune anerkjenner dette, sier Troedsson.

– En slik pris er viktig for Bergen. Det er ikke så mange som jobber med forskning på marin biomedisinsk teknologi, men det er et viktig område for byen. Dette er en anerkjennelse for oss, men også for forskningsmiljøet som finnes her, sier forskningsdirektør Eric Thompson i Ocean TuniCell.

Prisen ble formelt overrakt under innovasjonsfestivalen OPP tirsdag 20. september 2022.

TIDLIGERE PRISVINNERE

Prisen er tidligere delt ut til gründerne bak It’s Learning,  Maritime Colours, Colonialen Kjøkken & Fetevare, CreaCon Entertainment AS for Vennebyen, Norwegian Rain, Made, Adams matkasse, Wisub AS, Motitech, TicketCo og MillaSays, BRGN, Dealflow og Bergen Carbon Solutions.

FAKTA

  • Bergen kommunes etablererpris deles ut til kandidater som har etablert ny virksomhet i Bergensregionen, og som bidrar til å fornye eller berike lokalsamfunnet og inspirere andre mulige etablerere til å starte næringsvirksomhet.
  • Bedriften må kunne vise til vekst i omsetning, resultat eller antall ansatte, og bedriften må ikke være eldre enn 5 år i prisutdelingsåret. Etablererprisen tildeles ikke bedrifter i en oppstartsfase.
  • Bergen kommunes etablererpris består av et diplom og en pengepremie på 75.000 kroner.
  • Juryen består av næringsbyråd Per-Arne Hvidsten Larsen (leder), Torstein Skage (VIS/Skalation), Gøril Selvik (Connect) og Sandra Haugland (Etablerersenteret).

Les mer om: