Gå tilbake til:
Du er her:
Brannøvelse i påskeferien
Oppgi en trygg møteplass på utsiden av boligen eller hytten, slik at alle vet hvor man kan finne hverandre i tilfelle evakuering.
Bilde: Siv Kristin Hovland

Ha brannøvelse hjemme og på hytten

Ha brannøvelse sammen med familien, slik at alle vet hva de skal gjøre hvis det oppstår brann.

De fleste av oss har vært med i brannøvelser på jobb eller skole. Men hva med hjemme eller på hytten? Skulle det oppstå en brann som du ikke får slokket selv, er det viktig å kunne evakuere raskt. Regelmessige brannøvelser øker sjansen for å gjøre de rette tingene i riktig rekkefølge hvis det skulle begynne å brenne. Det kan redde liv.

Brannvesenet anbefaler alle å ha brannøvelse 1-2 ganger i året, slik at alle vet hvordan man skal evakuere på tryggest mulig måte.

Hele familien må være med

Det er viktig at alle som er hjemme eller på hytten, er med på brannøvelsen, slik at de vet hvordan de skal reagere og komme seg ut dersom det skulle oppstå brann. Også barn.

– Det er viktig at man snakker med barn om brann på en god måte. Noen barn kan bli redde av den høye lyden fra røykvarsleren og reagere med å gjemme seg under sengen. Det er veldig viktig at de forstår at de må komme seg ut eller varsle en voksen dersom de skulle oppdage brann, sier Leif Linde, brannsjef i Bergen brannvesen.

Røykvarslere sørger for tidlig varsling, slik at du og familien kan evakuere trygt.

Mange hytter har ikke varslings- og slokkeutstyr

En undersøkelse utført av Vest brann- og redningsregion viser at altfor mange hytter i regionen mangler brannvarslings- og slokkeutstyr. Undersøkelsen som ble gjennomført i februar viser at 2 780 hytter ikke har fungerende røykvarslere og at nærmere 5 000 hytter ikke er utstyrt med fungerende slokkeapparat eller husbrannslange. Sørg for at du har fungerende varslings- og slokkeutstyr på hytten. Det viktigste du pakker med deg i påskebagen er nytt batteri til røykvarsleren!

Lengre utrykningstid til hytter

Kravene til brannsikkerhet er det samme på hytten som hjemme. Som hytteeier må du derfor sørge for at hytten din er utstyrt med brannvarslings- og slokkeutstyr. Ligger hytten utenfor allfarvei, bør du være forberedt på å kunne håndtere mindre branntilløp på egenhånd, i tilfelle brannvesenet har lang utrykningstid. Det viktigste er likevel å komme seg i sikkerhet og få varslet nødetatene.

Slik gjennomfører du en brannøvelse

1. Test røykvarslerne

Sjekk at du har røykvarslere som virker, minst én i hver etasje, som du kan høre fra soverommet med døren lukket. Trykk inn testknappen for å høre om den gir fra seg et kraftig pip. Hvis den ikke piper, bytt batteri. 

2. Vit hvor rømningsveiene er

Lag en oversikt over hvilke rømningsmuligheter du har. Det er ikke alltid det er mulig å rømme ut hoveddøren.

3. Bestem møteplass

Oppgi en trygg møteplass på utsiden av boligen eller hytten, slik at alle vet hvor man kan finne hverandre i tilfelle evakuering. Møtestedet må være enkelt å huske, for eksempel «i oppkjørselen» eller «ved flaggstangen». På møteplassen må det telles opp, slik at man kan være sikker på at alle er ute.

4. Øv på å finne veien ut

Lat gjerne som det brenner på kjøkkenet midt på natten, når alle sover. Er det flere i boligen, trykk inn knappen på røykvarsleren eller rop «brann, brann». Da må alle finne veien ut og gå til avtalt møteplass. Minn hverandre på brannvesenets nødnummer 1-1-0.