To kvinner går tur i Kanadaskogen.
TILBAKE: Åse Snarberg (85) er for første gang på tur i Kanadaskogen etter at hun brakk hoften. Turen er en del at opptreningen via Hverdagsrehabilitering. – Jeg blir stadig bedre, og gleder meg til at jeg har tatt hverdagen tilbake, sier hun.
Bilde: Nina Blågestad

Åse (85) tar hverdagen tilbake

Åse Snarberg brakk hoften i mars, men det stopper ikke 85-åringen. Hun deltar på hverdagsrehabilitering, og jobber knallhardt for å komme tilbake til sin gamle hverdag.

Loddefjordkvinnen Åse Snarberg (85) går for første gang tur i Kanadaskogen etter at hun brakk hoften i mars i år. Hun går sammen med Heidi Olsen, hjemmetrener i Hverdagsrehabilitering i Etat for vurdering og rehabilitering.  

– Drømmen er å komme helt tilbake til den formen jeg var i, før jeg falt på isen og brakk hoften, sier Snarberg.  

Hjelp etter funksjonsfall 

Hverdagsrehabilitering er et tilbud til innbyggere som nylig har hatt et funksjonsfall, som gjør at de ikke klarer det samme som før. Dette er et tverrfaglig team med fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere og hjemmetrenere som bidrar til at du kan nå dine mål. Teamet kommer hjem til deg og bistår deg med å trene på det som er viktig for deg å klare selv i hverdagen. Du jobber tett sammen med teamet med trening fem dager i uken i inntil fire uker.  

– Vi spør først hva som er viktig for deg å mestre igjen. Deretter setter du deg mål for opptreningen basert på hvilke aktiviteter du ønsker å trene på, sier Tone Finnema, avdelingsleder i Hverdagsrehabilitering.   

Den intensive treningen gir gode resultater for deltakerne.  

– Hjemmetrenerne har en viktig oppgave med å hjelpe deg til å føle deg trygg i hverdagen, sier Finnema.  

Vanlige mål for deltakere i hverdagsrehabilitering kan være alt fra å gå på butikken og ta bybanen til å mestre å gå i trappene eller å kle på seg selv.   

– Ingen blir sluppet før de er helt trygge. Vi kommer også tilbake etter en måned for å høre hvordan det går med hver enkelt. Da blir vi ofte imponerte over hvor langt mange har kommet, sier Finnema.   

Motivert 

Funksjonsfallet til Snarberg oppsto i mars da hun skulle hente ved i Kanadaskogen. Enkelte steder var det fremdeles is på grusveien. 85-åringen falt, og resultatet ble brukket hofte.  

– Det var grusomt vondt, men jeg fikk raskt hjelp fra forbipasserende, sier hun takknemlig.  

Fra grusveien i skogen gikk ferden videre til Haraldsplass sykehus. Deretter fikk Snarberg et tre uker langt rehabiliteringsopphold på Fyllingsdalen behandlingssenter. – Der var det fantastiske og dyktige mennesker. I tillegg fikk jeg nydelig mat, og et helt topp rom. Det var rene hotellet, sier hun. 

85-åringen var fra første stund fast bestemt på å trene seg opp igjen etter hoftebruddet.  

– Allerede da jeg kom til Fyllingsdalen ga jeg tydelig beskjed om at jeg skulle bli frisk nok til å gå på turer med hunden igjen, sier hun. 
  

Snarberg skryter av den gode hjelpen hun fikk fra fysioterapeuter på behandlingssenteret. Hun ble stadig i bedre og bedre form.  

– Jeg lærte kjapt å gå igjen etter hoftebruddet, og etter kun én uke i Fyllingsdalen fikk jeg delta på trening for viderekomne, sier hun fornøyd.  

Fremgangen fortsetter 

Etter tre uker på Fyllingsdalen behandlingssenter flyttet Snarberg hjem igjen. Samtidig startet hun på Hverdagsrehabilitering. Der har hun fått god hjelp og støtte fra blant andre hjemmetrener Heidi Horgen Engstrøm Olsen. Hver eneste hverdag klokken 10.30 møtes de for å trene. 85-åringen har satt seg en rekke helt konkrete mål.  

– Jeg skal klare å dusje på egen hånd. I tillegg vil jeg mestre den bratte bakken opp og ned til postkassen. Videre må jeg kunne sette meg inn i bilen selv, sier hun.  

85-åringen satte seg også som mål å kunne benytte rullebåndene på Vestkanten igjen. – Det er også viktig for meg å komme på tur igjen i både skogen og på fjellet med hunden min, Happy, sier hun.  

Etter kun halvannen uke med hjelp fra Olsen, har den motiverte senioren oppnådd flere av målene sine. Allerede første dagen satte hun seg inn i bilen og kjørte til Vestkanten på egen hånd. Hun mestrer også rullebåndene på Vestkanten. Bakken opp og ned fra postkassen er også krysset av på listen. Og nå går hun altså sin første tur i Kanadaskogen etter fallet i mars. 

– Jeg blir bare bedre og bedre. Det handler som regel om å tørre, og det har jeg blitt mye flinkere til etter at Heidi begynte å trene meg, sier hun.  

Imponert trener 

Hjemmetreneren fra Hverdagsrehabilitering er enig i at mye sitter i hodet.  

– Åse er både sprek og motivert. Min jobb er i hovedsak å motivere henne til å prøve ting som er litt skumle nå når hun har vært skadet og går på krykker, sier Olsen.  

Hun er imponert over innsatsen og fremgangen til 85-åringen.  

–  Åse har satt seg gode og konkrete mål, og hun er alltid klar for å gi en innsats for å oppnå dem. Dette har gitt henne en rask og solid fremgang. Jeg har stor tro på at vi skal nå resten av målene før vi er ferdige om noen uker, sier hjemmetreneren.  

Drømmer om elvecruise  

85-åringen understreker at hun skal fortsette å trene også etter at perioden med hverdagsrehablitering er ferdig.  

– Jeg har tidligere vært aktivitør i kommunen, og jeg kjenner en dyktig fysioterapeut fra den tiden. Han skal jeg ta kontakt med når jeg er ferdig å trene med Heidi, sier Snarberg.  

For 85-åringen har planer om å fortsette et aktivt liv, og hun har en rekke drømmer hun håper å få realisert.  

– Etter hvert skal jeg bli frisk nok til å kunne gå alene på fjell- og skogsturer med Happy, sier hun.  

Snarberg har også lyst til å reise.  

– Jeg har vært mye rundt omkring i verden, men har enda til gode å dra på elvecruise. Dette har vært en drøm lenge, og spesielt en reise fra Sveits og Østerrike til Bulgaria, sier hun.  

Snarberg vil gjerne også oppleve Sevilla i Spania. 

– Der har jeg vært tidligere, men vil veldig gjerne tilbake dit, avslutter Snarberg.  

Slik kan du få hjelp 

Har du nylig hatt et funksjonsfall, kan du også få hjelp til å ta hverdagen tilbake. Bergen kommune har en rekke ulike tilbud til deg som trenger rehabilitering utfra hvilken type skade eller funksjonssvikt du er plaget med og av hvilken alvorlighetsgrad. Mange kan ha behov for flere tiltak i løpet av prosessen, men ofte til ulik tid.  

Når du søker om nye tjenester, kommer det først et vurderingsteam hjem til deg for å gi deg nødvendige helsetjenester og vurdere behov for videre hjelp. Deretter vil du utfra behovet ditt, bli henvist alt fra rehabilitering i institusjon, hverdagsrehabilitering og hjelp fra innsatsteam, til fysio- og ergoterapi og tilrettelegging av boligen din.  

Hverdagsrehabilitering hjelper deg, som nylig har hatt et funksjonsfall, til å mestre dagligdagse aktiviteter igjen. Innsatsteam følger opp innbyggere som har fått nedsatt funksjonsevne etter hodeskade, hjerneslag eller MS-attakk.  

Ergo- og fysioterapeuter er gjerne med i flere deler av en rehabiliteringsprosess. De hjelper med behandling og opptrening. I tillegg kan de bistå med å tilrettelegge boligen din og tilpasse hjelpemidler til ditt funksjonsnivå. De har også gruppetilbud for deg med redusert balanse. 

Målet for hele rehabiliteringsprosessen er å hjelpe deg med å gjenvinne tapte funksjoner, slik at du kan mestre mer av hverdagen selv og bo lengst mulig i eget hjem. For å ta hverdagen tilbake er egeninnsats viktig.  
 

TILBAKE TIL FORSIDEN SENIORGUIDE