Bedre helse

Frisklivssentralen anbefaler seks styrkeøvelser med strikk, som du enkelt kan gjøre hjemme eller i nabolaget.

Etter at fikk Winilou Laura Odfjell ny kneprotese, la hun ned en iherdig treningsinnsats for å kunne gå tur med hunden Bobby igjen så raskt som mulig.

På Helsenorge kan du benytte en rekke ulike helsetjenester digitalt. Du kan blant annet bestille legetime, sjekke hvilke vaksiner du har tatt og fornye resepter.

Har du mye fiber i kostholdet, styrker du fordøyelsen og reduserer risikoen for både sykdom og forstoppelse. Seniorer kan være særlig utsatte for fordøyelsesproblemer.

Du kan få en bedre hverdag og økt livskvalitet ved å ta fem grep i livet ditt.

Trening av styrke og balanse ved hjelp av enkle øvelser, er et av de viktigste tiltakene du kan gjøre for å holde deg på beina.

Frukt og grønnsaker i forskjellige farger gir kroppen ulike vitaminer og antioksidanter. Forsøk derfor å få i deg flere av regnbuens farger hver dag.

Regelmessig yoga har god effekt på søvn, psykisk helse, styrke, balanse og smidighet. Du kan trene på stuegulvet eller fra kjøkkenstolen.

I dag har over 100.000 mennesker i Norge demens, og trolig vil antallet dobles de neste tjue årene. Det finnes imidlertid tiltak du kan gjøre for å redusere risikoen for at du får sykdommen.

Berit Danielsen og Aase Høyerholt er pårørende, og har deltatt på kurs for å lære om demens. – Vi er opptatt av å gjøre det vi kan for å redusere risikoen for at vi selv får diagnosen, sier de.

Karoline Heggøy i Frisklivssentralen anbefaler fem styrkeøvelser som du enkelt kan gjøre hjemme. – De vil styrke både musklene og balansen din, sier hun.

Tørstfølelsen blir redusert når du blir eldre, men kroppens behov for væske er fremdeles like stort. Du bør derfor drikke cirka to liter hver dag.

Fysisk aktivitet gir bedre helse og økt livskvalitet. Alle kan trene på sitt nivå uansett alder, og du vil raskt oppleve fremgang.

– Å være frivillig erstatter mye av det du mister når du slutter i jobb, sier Tore Hammersland. Nesten daglig arbeider han frivillig i Arna Makerspace, et folkeverksted for barn og unge i Ytre Arna.

Her er maten som hjelper musklene dine når du har blitt eldre.